Quantcast
Channel: Supe-Ciorbe – Diva in bucatarie
Viewing all 73 articles
Browse latest View live

CUM SE FACE SUPA CONCENTRATA DE LEGUME – STOCK DE LEGUME?

$
0
0

Cum se face supa concentrata de legume? Ce este stock-ul de legume? Cum se pregateste supa de legume ca baza pentru mancaruri si tocanite? Ce legume se folosesc pentru supa concentrata de legume?

Iata intrebarile la care va voi raspunde in aceasta postare.

Supa concentrata de legume este cunoscuta si sub denumire de stock de legume, fondue-uri de legume sau o intalniti in diverse retete pe site-uri din alte tari ca “bulion de legume“.

Reteta aceasta este cea pe care o folosesc mereu pentru a pregati si alte retete de supe creme, mancaruri, pilaf, tocanite, sosuri sau alte retete, de fiecare data cand am nevoie sa folosesc lichid pe baza de legume.

Puteti folosi supa concentrata de legume/ stock de legume pentru toate retetele de mancare de post, supe si ciorbe de post, retete de supe crema.

Incerc sa folosesc supa concentrata facuta in casa, nu cuburile pline de chimicale din comert, ceea ce va recomand si voua. In acest mod aveti siguranta ca folositi ingrediente bune, stiti cand ati pregatit-o, se face foarte usor si nu este o reteta scumpa.

Supele concentrate de legume aduc gustul si savoarea de care aveti nevoie in diverse mancaruri. Sunt doua feluri de supe concentrate de legume/ stock de legume: unele mai deschise la culoare si unele mai inchise.

Cele deschise la culoare sunt mai “blande”, in  timp ce cele inchise aduc arome si culori intense obtinute prin prajirea legumelor inainte de a fi fierte in apa. Prin calirea morcovilor se obtine o culoare foarte frumoasa, dar in aceasta reteta voi pastra reteta simpla, cu legume proaspete.

Legumele de baza folosite pentru orice supa concentrata de legume / stock de legume sunt ceapa, morcovul si telina. Puteti adauga si alte legume precum pastarnac sau radacina de patrunjel, dar si alte legume “lemnoase” cum ar fi sparanghelul. Legumele alese pentru supa concentrata trebuie sa aiba arome neutre.

Pentru arome, in functie de gusturi puteti pune boabe de piper si usturoi, frunze de dafin si cimbru.

In supele concentrate de legume nu se pun niciodata broccoli, conopida, dovlecei, varza, cartofi sau dovleac. Prin fierbere pentru o perioada mai lunga de timp acestea devin moi si se descompun, iar supa devine tulbure. Sunt si legume care aduc gust amar daca sunt fierte prea mult timp, asa ca incercati sa evitati dovleceii sau fasolea verde.

Incercati sa folositi legume cat mai proaspete, chiar daca le cumparati din supermarket.

Puteti face o supa concentrata de legume chiar si din resturi. Stiti voi, nimic nu se arunca, totul se refoloseste? Da, chiar asa! Puteti pastra in frigider sau chiar in congelator timp de cateva zile capete de legume taiate, legume mai vestejite, apoi le puneti si le fierbeti impreuna cu alte legume si veti obtine o supa concentrata de legume (stock de legume) gustoasa si foarte ieftina. Sunt bucatari celebri in afara care folosesc ceapa cu rand de coaja pentru a aduce mai multa culoare, dar nu cred ca cineva de la noi ar incerca acest lucru.

Eu nu pun sare in supa concencentrata de legume, pentru ca in acest mod pot asezona corect viitoarea mancare.

Un lucru este important: cantitatea de apa sa fie putin mai mare decat cea a legumelor, iar fierberea acestora sa se faca foarte incet.

Supa concentrata de legume, nu va avea niciodata acelasi gust, caci si legumele sunt influentate de anotimpurile in care sunt culese si de faptul ca reteta nu are nevoie de ingrediente cu cantitati fixe.

Aceasta reteta simpla de supa concentrata de legume/ stock de legume este o reteta pentru incepatori, dar nu doar pentru acestia. Este una din retetele de baza in orice bucatarie.

Supa concentrata de legume poate fi pastrata doar 2-3 zile in frigider, in borcane sau sticle. Puteti sa o pastrati un timp mai indelungat, pana la maxim 6 luni in congelator in sticle de plastic sau in pungi care se inchid etans. Aveti grija sa lasati minim 1 cm pana la capac sau locul in care inchideti punga, caci prin congelare acestea tind sa creasca putin in volum. Puneti eticheta cu data in care ati facut supa concentrata de legume/ stock de legume. Asa veti sti ca este in termenul de valabilitate.

Va las acum o lista de ingrediente ce poate fi modificata dupa gust sau ce aveti in frigider/ congelator sau camara, tinand cont de indicatiile de mai sus, dar si etapele pentru pregatirea acestei supe.

INGREDIENTE:

2 cepe maricele

1 bucata praz mediu spre mare

5-6 morcovi mari

1 felie telina cu o grosime de 3 cm

1 radacina pastarnac

1 catel foarte mic usturoi

1/4 lingurita boabe de piper

cateva frunze cimbru

2 frunze dafin

 

PREPARARE:

Am curatat legumele si le-am pus in oala. Am pus apa si am lasat la foc mare pana cand a dat in clocot. Apa trebuie sa acopere legumele, daca se poate sa fie cu doua degete peste ele.

In acest moment am redus focul la minim, am acoperit cu un capac si am lasat sa fiarba timp de 60 minute.

Puteti ridica capacul sa indepartati spuma dupa 10-15 minute. Verificati dupa 60 minute daca s-au fiert morcovii sau telina.

Dupa 60 minute am lasat capacul usor intredeschis si am mai fiert inca 30 minute. Am  scos legume cu o spumiere, apoi am folosit o strecuratoare fina pentru a scurge supa concentrata de legume.

Daca vi se pare ca nu este suficient de clara supa puteti folosi un tifon si o mai strecurati inca o data.

Lasati supa sa se raceasca la temperatura camerei, apoi o puteti pune in sticle de plastic, pungi cu zip (cele care se sigileaza), sau chiar in borcan de sticla daca urmeaza a fi folosita in urmatoarele doua zile.

Va doresc  sa mancati sanatos si gustoas, asa ca incercati si voi sa pregatiti supa concentrata de legume/ stock de legume. 

Va las mai jos o alta reteta utila pentru orice gospodina: cum se pastreaza vinetele coapte in borcan pentru iarna?

 

 

 


SUPA DE ROSII DE IARNA

$
0
0

Astazi va propun o reteta delicioasa si rapida de supa de rosii de iarna. Iarna nu gasesc rosii proaspete gustoase, asa ca apelez la rosiile din conserve sau la sucul de rosii pregatit peste vara din rosii dulci, parfumate si gustoase. Se gasesc chiar si in comert conserve cu rosii culese si conservate in maxim 24 ore, sanatos, iar eu am mereu grija ca acestea sa nu lipseasca din camara. Sucul de rosii este cel mai folosit in bucataria mea si nu as avea unde sa depozitez zeci de litri ca sa imi ajunga din octombrie pana in iulie, asa ca am grija ca stocul sa nu scada prea mult, iar in aceste zile se dovedeste ca am fost inspirata si le pot pregati alor mei retete simple, dar savuroase.

Supa de rosii de iarna pe care v-o propun este usor picanta, aromata si gustoasa.
Pregatirea acestei supe de rosii de iarna nu necesita experienta in bucatarie si nici timpi mari de gatire.

Avand in vedere ca trebuie sa stam cu totii acasa, va propun sa folosim hastagul #stamlamasaimpreunacasa.
Cu totii suntem afectati de ceea ce se intampla in lume si la noi in tara. Stam acasa si gatim cu ce avem la indemana.

La noi in casa se mananca zilnic supa sau ciorba. Este un obicei mostenit de la ai mei si nu as renunta la el. Asa am ajuns si la ideea acestei retete.
O supa de rosii de iarna pregatita cu putine ingrediente, dar pe care este foarte posibil ca toata lumea sa le aiba in casa: ceapa, morcov, o felie ardei gras, o felie de telina, o conserva pulpa de rosii pasata, apa fierbinte, 1 catel usturoi, 30-40 g orez, 3 linguri ulei.

Am pus in aceasta supa de rosii de iarna si ½ ardei iute tocat marunt (puteti folosi in locul acestuia fulgi de ardei iute sau 1 varf cutit boia picanta) si o crenguta cimbru.
Sotul meu a facut cumparaturi acum mai bine 2 saptamani si de atunci nu am iesit din casa, incercand sa ne protejam pe noi si pe cei dragi. Mama mea locuieste cu noi, asa ca nu putem risca sa o expunem virusului.

Legumele si-au mai pierdut din prospetime, asa ca am ales sa folosesc Delikat Bulgarasi de Savoare cu gust de legume pentru a aduce un plus de savoare. Nu contine monoglutamat, adica nu are potentiatori de arome si gust, conservanti sau coloranti artificiali. Legumele si verdeturile au fost culese si conservate prin uscare, pastrand gustul natural. O alta supa pregatita in aceasta perioada, cu ce aveam la indemana este supa minestrone rapida.

Daca vreti sa incercati si alte retete de supa de rosii va recomand reteta de supa crema de rosii coapte sau supa picanta de rosii picanta cu busuioc.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare descris pas cu pas.

 

INGREDIENTE:

1 ceapa medie tocata marunt

1 morcov mediu ras fin

1 felie ardei gras tocata marunt

1 felie mica telina rasa fin

1 conserva pulpa de rosii  – aceasta va fi pasata

600 ml apa fierbinte

1 lingura Delikat Bulgarasi de Savoare cu Gust de Legume – fara monoglutamat adaugat

1 catel usturoi

30 -40 g orez

3 linguri ulei

sare

piper proaspat macinat

Optional:

1 crenguta cimbru uscat

1/2 ardei iute sau 1/2 lingurita fulgi ardei sau 1/4 lingurita boia picanta

 

PREPARARE:

Pentru inceput am pus orezul la fiert in apa cu sare. Intr-o oala incapatoare am incins uleiul, la foc mic spre mediu. Am pus ceapa tocata marunt si am calit-o pana cand a devenit sticloasa si s-a inmuiat. Am adaugat ardeiul iute tocat marunt si am amestecat.

Am adaugat morcovul ras fin, telina rasa prin razatoarea cu ochiuri mici si ardeiul gras tocat marunt.

Am dizolvat 1 lingura Delikat Bulgarasi de Savoare cu gust de legume in 600 ml apa fierbinte, apoi am turnat-o peste legumele calite.

Am adaugat pulpa de rosii pasata in prealabil si am lasat sa supa sa fiarba in jur de 15 minute la foc mic spre mediu.

Dupa 10 minute de fierbere am adaugat un catel mic de usturoi dat prin presa, foarte putina sare si piper proaspat macinat, iar cu 2 minute inainte de a stinge focul am adaugat orezul fiert si scurs.

Am mancat supa de rosii de iarna imediat. Miroase foarte bine si este gustoasa, picanta, consistenta si satioasa.

Sper ca v-am convins sa o incercati si voi.

Ca sa va ajut sa vedeti cat de usor o puteti face va las mai jos reteta in varianta video.

 

Multumesc mult, draga Sanda pentru poze si impresii.

 

CIORBA DE SPANAC A LA GREC – RETETA SIMPLA SI RAPIDA

$
0
0

Ciorba de spanac a la grec – reteta simpla si rapida – o reteta gustoasa, usoara si rapid de facut. Puteti face dupa aceasta reteta si ciorba de urzici, de salata verde, stevie sau loboda.

Ciorba greceasca cu spanac cu orez, dreasa cu oua, smantana si lamaie este groasa, consistenta si savuroasa si poate deveni una din preferatele voastre.

Am folosit spanac proaspat, cumparat din piata, dar se gaseste in supermarketuri tot anul. Puteti folosi chiar si spanac congelat. Am acrit ciorba cu smantana, dar in conditiile in care nu puteti iesi din casa puteti folosi pasta sau zeama de corcoduse (daca aveti in congelator), desi cred ca puteti culege si din pomii de langa bloc. In copilarie aveam o multime de corcodusi in cartierul in care locuiam. Mama acrea ciorbele, in functie de sezon, cu bors, zeama de corcoduse, piure (bulion) de corcoduse, lamai destul de rar sau zeama de varza. Mie imi plac mult mai mult ciorbele, in timp ce sotul si copilul meu prefera supele. Dar, o ciorba de spanac a la grec nu refuza. Este prea buna!

Pentru un gust desavarsit am folosit supa de legume pregatita si pastrata in congelator, dar puteti pune doar apa. Daca vreti sa vedeti cum se face o supa stock de legume apasati pe acest link. 

Spuneam ca puteti face dupa reteta aceasta si alte ciorbe, asa ca daca vreti sa vedeti retetele mele asemanatoare de ciorba cu salata sau ciorba de pui, apasati pe titlurile retetelor.

Mai multe retete cu verdeturi de primavara gasiti daca apasati pe acest link. Daca va place spanacul trebuie neaparat sa incercati reteta mea de piure de spanac cu lapte si usturoi.

Pentru aceasta ciorba cu spanac a la grec nu aveti nevoie de multe ingrediente. Probabil le aveti acasa sau puteti sa le procurati usor.

Spanacul este iubit de foarta multa lume pentru calitatile nutritive. Frunzele contin clorofila, fier, acid folic, multe vitamina B, C. E si caroten. Este recomandat de nutritionisti pentru fortifierea vaselor de sange, pentru cei care se simt obositi si epuizati si gravidelor. Poate fi consumat si crud in salate sau smoothie. Daca dati o cautare pe blog gasiti cateva idei.

Va las acum lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de spanac a la grec prezentat pas cu pas mai jos.

INGREDIENTE:

1 kg spanac

2.5 l supa legume sau apa

4 linguri ulei

1 ceapa medie tocata marunt

1 morcov mediu ras fin

1 felie telina rasa fin

2 cepe verzi

30-40 g orez

2 catei mici usturoi sau un catel mare

sucul de la 1 lamaie

200 ml  smantana pentru gatit grasa

3 galbenusuri

sare

piper

PREPARARE:

In primul rand am pus supa clara de legume pe foc, sa fie fierbine in momentul in care adaug ingredinetele in ea. Intr-o oala micuta am pus orezul la fiert. L-am fiert cat sa fie al-dente.

Am spalat spanacul, am indepartat coditele, apoi l-am oparit in apa clocotita cu sare maxim 2 minute.

L-am scos si l-am scufundat in apa rece cu gheata cateva secunde, apoi l-am scurs si l-am tocat in bucati medii.

Am incins uleiul intr-o tigaie si am calit ceapa pana cand s-a inmuiat si a devenit sticloasa.

Am adaugat morcovul si telina rase, le-am sotat si pe acestea, apoi am pus ceapa verde tocata marunt si am mai sotat putin. Le-am pus in supa de legume fierbinte , le-am lasat sa fiarba 5 minute, apoi am pus spanacul.

Am pus orezul fiert si scurs, usturoiul trecut prin presa, sucul de lamaie, sare, piper proaspat macinat si am mai fiert in jur de 3 minute. Am gustat sa vad daca mai are nevoie de lamaie sau sare.

Am oprit focul. Intr-un bol adanc am amestecat smantana de gatit cu galbenusurile, am pus peste ea, treptat, 3-4 polonice de supa, amestecand dupa fiecare in parte, apoi am turnat smantana cu galbenusuri in oala si am amestecat. Doamne, ce bine miroase!

Am mancat 2 farfurii de ciorba si am renuntat la felul doi.

Ciorba de spanac a la grec este foarte gustoasa.

Sper ca o veti incerca si voi.

 

Dany Ardelean a pregatit reteta pentru sotul ei. Multumesc pentru poza!

 

 

CIORBA ARDELENEASCA DE SPANAC CU AFUMATURA

$
0
0

Ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta se face usor si este extrem de gustoasa. Daca va place ciorba de salata, nu are cum sa nu fie pe gustul vostru si aceasta.

Ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta se face usor, cu ingrediente simple. Important este spanacul, ce trebuie sa fie proaspat. Vedeta incontestabila a acestei ciorbe, spanacul contine proteine, vitamina C, caroten, calciu, fosfor, potasiu si fier, asa ca nu este de mirarare faptul ca este una din plantele recoamnadate de medicii nutritionisti si nu doar de acestia.

Acesta apare pe piata la inceputul primaverii, dar poate fi recoltat pana toamna tarziu, chiar pana la caderea zapezii. Este una din plantele iubite si de agricultori, caci rezista la caldurile foarte mari si la temperaturi foarte mici.

Ciorba de salata verde este una din preferatele cititorilor blogului meu. Din acest motiv am venit cu aceasta ciorba cu spanac, cu omleta cu afumatura si usturoi, dreasa cu smantana si oua, deosebit de gustoasa, satioasa si foarte usor de preparat.

Pe post de afumatura in ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta puteti folosi orice aveti in casa sau va place: kaizer, bacon, slanina si chiar carnat taiat in cuburi mici. Pentru a aduce cel mai bun gust supei mele am folosit supa de legume concentrata, pregatita de mine si pastrata in congelator. Puteti face si voi dupa reteta mea, pe care o veti putea citi daca apasati pe acest link. Daca nu aveti rabdare sa faceti stock de legume puteti folosi doar apa sau cuburi bio de supa de legume.

Pentru a acri ciorba am folosit zeama de la 1 lamaie, dar puteti sa o acriti si cu corcoduse sau otet.

Imi place sa folosesc omleta in ciorbele de primavera, asa cum le-ati vazut in ciorba de salata, dar si in ciorba de loboda rosie. Mai multe retete de ciorba de primavera pregatite de mine gasiti daca apasati pe acest link.

Daca spanacul face parte din meniul vostru destul de des, trebuie sa incercati si reteta mea de piure de spanac cu lapte si usturoi. Puteti da o cautare pe blog si veti descoperi ca am multe retete cu spanac pe blog.  De curand am facut o ciorba foarte asemanatoare ca si gatire, cu gust asemanator cu aceasta – ciorba de spanac a la grec. In locul benzilor de omleta aceasta are orez si nu am folosit verdeata, dar in aceasta ciorba am adaugat leustean la final. Puteti folosi patrunjel in locul acestuia.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba ardeleneasca de spanac cu afumatura si omleta.

 

INGREDIENTE:

1 kg spanac proaspat

2.7 l supa legume

200 g kaizer afumat sau bacon/slanina/ carnat

4 oua mari

4 linguri ulei

1 ceapa medie tocata marunt

1 morcov mediu ras fin

1 felie telina rasa fin

3 cepe verzi

1/4 lingurita boia afumata

2 catei usturoi dati prin presa

sucul de la 1 lamiae mare

250 ml smantana pentru gatit grasa

3 galbenusuri

sare

1 lingurita boabe de piper

optional – leustean verde / patrunjel verde

PREPARARE:

Am calit kaizerul taiat cubulete intr-o lingura ulei. Am pus puale batute peste kaizer si am pregatit omleta lasand-o intreaga pentru ca mi-am propus sa o tai fasii.

Omleta poate fi pregatita intreaga daca o intoarceti cu ajutorul unei farfurii.

Am spalat spanacul, am indepartat coditele, apoi l-am oparit in apa clocotita cu sare timp pentru 2 minute. L-am scos si l-am cufundat in apa cu gheata cateva secunde, apoi l-am tocat in fasii de marime medie.

Am incins restul de ulei intr-o alta tigaie si am calit ceapa pana cand s-a inmuiat si a devenit sticloasa. Am adaugat morcovul, telina si ceapa verde si le-am sotat si pe acestea 2 minute. La final am adaugat boia afumata si am mai sotat cateva secunde.

Am pus legumele sotate in supa de legume (sau apa) fierbinte, am fiert in jur de 5 minute, apoi am adaugat spanacul.

Am adaugat usturoiul dat prin presa, sucul de lamaie, sare, boabe de piper si am mai fiert maxim 5 minute. Am gustat pentru a vedea daca mai am nevoie de sare, suc lamaie sau usturoi, apoi am oprit focul.

Intr-un bol foarte adanc am amestecat smantana cu galbenusurile, apoi am pus peste acestea treptat 3-4 polonice de supa, amestecand dupa fiecare in parte. Cand compozitia din bol a avut o temperatura ridicata am putut sa o torn in ciorba.

Si, nu in ultimul rand, am tocat cateva fire de leustean verde si le-am pus in ciorba. Sa pui leustean in ciorba nu este “ardeleneste”, ar fi spus soacra mea cand am cunoscut-o, dar acum are o tufa mare de leustean in gradina si pune leustean in majoritatea ciorbelor.

Doamne ce bine miroase! Si ce buna este!

Este satioasa si gustoasa, asa ca trebuie sa o incercati si voi.

 

SUPA RECE DE AVOCADO CU CASTRAVETE SI MENTA

$
0
0

Supa rece de avocado cu castravete si menta este una din cele mai simple supe ce se poate face vara, in zilele toride, cand nu vrei sa dai drumul la aragaz. Este o supa crema sanatoasa, extrem de usor de pregatit, in care puteti adauga dupa gust usturoi pisat, verdeturi, ardei iute sau condimente.

Din momentul in care aveti ingredientele si pana terminati supa rece de nu trec mai mult de 5 minute de pregatire, timp in care am inclus curatatul castravetului, avocado si spalarea frunzelor de menta.

Iubesc supele creme, iar vara supele reci sunt cu adevarat o bucurie pentru suflet si corp.

Pe blog gasiti mai multe sugestii de supa rece: celebra gazpacho, supa rece de dovlecei cu menta, supa tarator si supa ruseasca Okroshka.

Am locuit mai bine de 25 de ani la bloc, intr-un apartament situat la etajul 4 din 4. Vara mi se parea infernala. Soarele rasarea in dreptul dormitorului, la pranz incingea tavanul, apoi apunea in dreptul sufrageriei si bucatariei. Erau zile in care trebuia sa imi ud tricoul de pe mine ca pot sta in casa. Noaptea simteam cum fierb peretii. Cand am reusit sa imi pun aer conditionat lucrurile au fost mai simple si reuseam chiar sa gatesc si ceva in cuptor.

Din acele vremuri am ramas cu nostalgia unei alte supe pregatite la rece – supa tarator – supa rece pregatita cu iaurt si castravete. Chiar si reteta de fata a plecat de la ideea acestei supe.

Daca in supa tarator se amesteca iaurtul cu apa, in supa de de fata am ales sa folosesc iaurtul de baut care este deja diluat. Puteti folosi in locul acestuia lapte batut, sana sau kefir. Folositi ce va place si ve aveti in casa.

Pentru a aroma supa rece de avocado cu castravete am folosit menta proaspata, dar o puteti inlocui cu cea uscata. Puteti incerca si alte verdeturi precum patrunjel,  marar, busuioc sau oregano – proaspete.

Daca adaugati putin ardei iute veti accelera metabolismul.

Eu nu am pus usturoi, doar la final am presarat putina pudra de usturoi in castron si mi-a placut foarte mult. In concluzie, va recomand sa folositi daca il consumati in general.

In supa rece de avocado, castravete si menta ingredientele se combina perfect si aduc o nota fresh, arome si gust foarte placut.

Nu cred ca veti avea copii foarte incantati sa manance astfel de supe, dar daca i-ati invatat inca de foarte mici sa consume avocado atunci supa este perfecta pentru toata familia.

Pentru toti iubitorii de avocado si retete sanatoase, supa aceasta va fi un adevarat rasfat in zilele toride de vara.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru supa rece de avocado cu castravete si menta: 

INGREDIENTE:

(Pentru 2 persoane)

1 avocado mare – ready to eat

3/4 de castravete Fabio mediu (nu foarte gros)

500 ml iaurt de baut rece (din frigider)

8 frunze de menta proapete

1/4 lingurita sare

Optional 

1/4 ardei iute

1 catel mic de usturoi pisat sau 1/4 lingurita pudra de usturoi

PREPARARE:

Mi-am pregatit ingredientele la indemana, apoi am curatat avocado de coaja si am eliminat samburele. Am curatat castravetele de coaja si l-am taiat in sferturi.

Am pus toate ingreientele in blender, am adaugat sare, cateva felii de ardei iute si am turnat iaurtul de baut. Daca vreti sa puneti si uturoi il adaugati in acest moment.

Cu ajutorul blenderului pe care il am obtinut supa rece de avocado si castravete cu menta in mai putin de un minut. Am gustat si am adaugat sare. Eu mananc putin mai sarat, asa ca este bine sa gustati la final si sa asezonati dupa gustul vostru.

Am mancat-o simpla, cu cateva felii din varful de ardei iute si am presarat sare neagra. Sarea neagra a fost mai mult pentru decor.

Este o supa crema groasa. Puteti sa o diluati cu iaurt de baut rece, adaugand inca 100 ml.

Asa cum observati supa rece de avocado cu castravete si menta se face foarte rapid. Se termina la fel de rapid.

Abia astept sa imi spuneti daca v-a placut!

 

 

Va las si doua idei de desert sanatos cu avocado: inghetata cu avocado si budinca de ciocolata cu avocado.

 

 

 

5 RETETE DE SUPE LA RECE

$
0
0

5 Retete de supe la rece – supe reci aromate si usoare de vara – supe fara gatire – 5 retete de supa sanatoase si gustoase fara fierbere

Nu trebuie sa stai sa fierbi legume si carne pentru a pregati supe in zilele toride de vara. Poti pregati supe la rece – supa ce nu necesita sa aprinzi focul aragazului.

Sunt in genereal retete vegetariene, retete sanatoase si hranitoare, pline de vitamine si minerale, dar puteti adauga ca toppinguri oua fierte sau sunca daca le doriti mai consistente.

Pentru aceste retete de supe la rece aveti nevoie de un blender, un mixer sau un robot de bucatarie. Oricare dintre acestea o sa va ajute sa le pregatiti.

Cei care obisnuiesc sa manance la pranz o supa nu trebuie sa renunte la acest obicei doar pentru ca este foarte cald afara. Retetele de supa reci sunt un fel de supe crema speciale, rapide si simple.

Daca vreti sa vedeti cum se fac cele mai gustoase retete de supa pregatita fara fierbere, la rece, APASATI PE TITLUL RETETEI DORITE SI VETI FI DIRECTIONATI LA RETETA DORITA!

 

GAZPACHO – SUPE RECE DE ROSII 

OKROSHKA – SUPA RECE RUSEASCA

SUPA RECE DE AVOCADO CU CASTRAVETE SI MENTA

SUPA CREMA RECE DE DOVLECEI CU MENTA

TARATOR – SUPA RECE DE CASTRAVETI CU IAURT

RETETE DIN BUCATARIA FRANTUZEASCA

$
0
0

Retete din bucataria frantuzeasca se pare ca este considerata cea mai rafinata si mai savuroasa din toate bucatariile lumii. Daca iti doresti o cina de neuitat, cu vin bun, la lumina lumanarilor, cu siguranta meniul ales va fi unul din bucataria frantuzeasca.

Inca din Evul Mediu bucataria franceza avea mancare rafinata, decorata si condimentata.

Bucataria franceza se caractezizeaza printr-o varietate de stiluri, ingrediente si preparate, in functie de regiunile tarii. Fiecare regiune are propria specialitate. Franta este considearata tara vinului, branzeturilor si gastronomiei.

Bucataria franceza a intrat in patrimoniul Unesco in 2010. Cuvintele care o definesc sunt: rafinament, eleganta, calitate si lux.

De la retetele simple de sandwich-uri precum croque-monsieur, la retetele de paine, croissante, apoi la tarta quiche Lorraine, la coq au vin sau tocanitele bourguignon, pana la sufleuri sau deserturile emblematice, retetele din bucaraia frantuzeasca sunt un fel de calatorie a simturilor pe care le descoperi cu placere si de care te vei indragosti.

Preparatele frantuzesti arata incredibil de bine si sunt extrem de savuroase, chiar daca nu apeleaza la condimente complicate.

Acum va las sa descoperiti retetele din bucataria frantuzeasca pregatite de mine, explicate pas cu pas, cu poze pentru etapele de pregatire.

DACA VRETI SA CITITI RETETELE APASATI PE TITLUL RETETEI!

 

SUPA DE CEAPA

TOCANITA DE PUI IN STIL PREVENSAL

COQ AU VIN

CORDON BLEU DE PORC

CORDON BLEU DE PUI

TOCANITA DE VITA BOURGUIGNON LA SLOW COOKER

TOCANITA DE CERB BOURGUIGNON

TOCANITA DE MISTRET CU CIUPERCI SI PRAZ

RATATOIULLE – RETETA CLASICA

SALATA NICOISE

QUICHE LORRAINE

QUICHE CU PRAZ

GALETTE CU BRANZETURI SI DOVLECEI

CARTOFI DAUPHINOISE

TARTIFLETTE

CARTOFI FRANTUZESTI

MIDII IN SOS DE VIN CU SOFRAN

VOL AU VENT CU CREMA DE BRANZA

TAPENADE CU TON

CROQUE MONSIEUR

MAIONEZA DE CASA

SOS TARTAR

SOS AIOLI

SOS BECHAMEL

SOS OLANDEZ

SPARANGHEL FIERT CU SOS OLANDEZ

FOUGASSE

BRIOSA CU ALBUSURI

DULCEATA DE CAISE SI PIERSICI CU LAVANDA

PAINS AU CHOCOLAT

TARTA CU LAMAIE SI BEZEA

TARTA DE SMOCHINE CU CREMA DE MIGDALE

MOUSSE AU CHOCOLAT

CREMA DE VANILIE – CREME PATISSIERE

CREMA CUSTARD

CREMA DE ZAHAR ARS

CREME BRULEE

LAVA CAKE

TORT BUTURUGA

PRAJITURA CU CIOCOLATA – GATEAUX MOELLEUX AU CHOCOLAT 

CHEC CU VIN ROSU SI CIOCOLATA

CLATITE CREPES SUZETTE

GALETTE DE ROIS

LAPTE DE PASARE – ILES FLOTTANT

CLAFOUTIS CU CIRESE SI MIGDALE

MENDIANTS – DISCURI DE CIOCOLATA

BISCUITI SABLE

BISCUITI CU LEVANTICA

MADELEINE CU LEVANTICA

MADELEINE CU LAMAIE

VERRINE CU BRANZA DE VACI SI CIRESE

MUFFINS CU LAVANDA

GOGOSI DIN ALUAT OPARIT

CIORBA DE PERISOARE CU SUC DE ROSII

$
0
0

Ciorba de perisoare cu suc de rosii – reteta traditionala, gustoasa, cu perisoare pufoase si bine legate din carne de porc si vita, cu multe legume, aromata cu leustean si acrita cu bors.

Daca nu va place borsul il puteti inlocui cu zeama de varza murata (aceeasi cantitate) sau sucul unei lamai mari.

In aceasta postare veti putea vedea cum sa pregatiti perisoarele, cum se modeleaza si cat timp se fierb. Pentru aceasta ciorba de perisoare cu suc de rosii am folosit carne in amestec de porc si vita.

Secretul perisoarelor mele gustoase este ceapa calita in unt peste care torn putina zeama de oase, asa cum veti observa in modul de preparare al retetei in format video. Carnea este amestecata cu orez totat impreuna cu ceapa, sare, piper, patrunjel verde si un ou ce le va ajuta sa ramana legate.

Atunci cand le modelez imi umezesc mainile cu apa si le pun pe un platou umezit, astfel incat sa nu se lipeasca si sa isi strice forma inainte sa le pun in oala. Mama le tavalea prin faina. Orice metoda alegeti este corecta.

In ceea ce priveste tipul de legume folosite puteti pune in general ce aveti in casa, dar nu trebuie sa lipseasca ceapa, morcovul si telina. Eu am folosit doar jumatate de ardei gras rosu, dar daca vreti mai multa culoare puteti folosi si galben.

Important este sa dozati bine cantitatea de legume pentru un gust foarte bun, sa nu exagerati, caci in farfurie vor fi vedete perisoarele. Gustul legumelor poate fi scos in evidenta si prin calirea lor inainte de a fi puse la fiert.

Ciorba de perisoare cu suc de rosii va da posibilitatea sa puneti in farfurie cata smantana doriti, fara grija ca aspectul ciorbei nu va fi cel pe care il doriti.

De curand mi-am instalat un filtru de apa IZVORO  si sunt tare bucuroasa ca acum am apa filtrata, sigura, fara miros, bacterii sau clor. Filtrul asigura o filtrare superioara antibacteriana si poate fi montat foarte usor la robinet in trei pasi simpli.

Il veti putea vedea si in reteta video de mai jos.

Daca vreti sa citi mai multe despre calitatea apei, certificarile internationale ale prodului fabricat in Europa, preturi si locurile de unde poate fi achizitionat puteti sa apasati aici.

Acum va las lista de ingrediente si va invit sa vedeti cum am pregatit ciorba de perisoare cu suc de rosii.

 

INGREDIENTE:

(pentru 12 portii)

Pentru perisoare:

(40 buc)

500 g carne tocata amestec vita si porc

1 ceapa medie

20 g unt

1 lingura varfuita orez cu bob rotund

1/2 legatura patrunjel verde

1 lingurita sare

1/2 lingurita piper

1 ou

Pentru ciorba:

3.5 l apa

1 kg oase de vita

2 lingurite sare

1 lingurita boabe de piper

1 ceapa mare

2 morcovi

1 radacina mica patrunjel

1 radacina mica pastarnac

1/2 felie ardei gras rosu

1/2 telina mica

2-3 linguri ulei

200 ml suc gros de rosii

500 ml bors

3-4 fire de leustean

PREPARARE:

Pentru inceput va las reteta in varianta video:

Mai jos aveti explicatiile scrise pentru reteta de ciorba de perisoare cu suc de rosii.

Mi-am pregatit ingredientele la indemana.

Am pus in oala 3.5 l apa rece. Eu folosesc apa filtrata cu ajutorul filtrului Izvoro.

Este potrivita pentru gatit si pentru consum, caci filtrul elimina 100% bacteriile, reduce clorul, impuritatile, rugina si mirosul, asigurand si o filtrare superioara antibacteriana.

Am pus oasele in apa, am adaugat 2 lingurite de sare si am lasat sa fiarba.

Am luat spuma pentru ca lichidul sa ramana curat.

Cat timp s-au fiert oasele am curatat si tocat legumele.

Am observat ca oasele nu au fost fierte suficient, dar o parte din lichid s-a evaporat, asa ca am completat cu apa. Profit de acest moment sa va spun ca filtrul Izvoro se instalează direct la robinet în 3 pași simpli, de către oricine. fara modificări la structura bucătăriei. Acesta ocupa putin spatiu.

Intr-o tigaie incapatoare am pus 2 linguri de ulei si am calit legumele in jur de 3 minute. Nu am calit si ceapa, pe aceasta o voi lasa sa fiarba intreaga si o voi scoate la final din oala. Conteaza gustul pe care aceasta il da, caci nu imi doresc sa fac legumele vedete in farfurie, rolul fiind deja dedicat perisoarelor. Ceapa calita voi pune in perisoare.

Am scos oasele din zeama, apoi am pus in zeama ceapa intreaga, boabele de piper, legumele calite si sucul de rosii. Am lasat sa fiarba in jur de 15 minute.

Am pus borsul intr-un ibric si l-am lasat sa fiarba in jur de 2 minute.

Am continuat cu pregatirea perisoarelor. Am tocat pentru inceput o ceapa medie si am calit-o in unt pana a devenit sticloasa. Am turnat 1 polonic din zeama de oase peste ceapa si am lasat-o sa se gateasca pana cand s-a evaporat. In acest moment am adaugat orezul si l-am calit in jur de 1 minut. Am tocat ½ legatura patrunjel. Am pus peste carnea tocata 1 lgt de sare si ½ lgt de piper macinat, patrunjelul, ceapa calita cu orez si un ou. Am framantat compozitia pana s-a omogenizat.

Am pus apa intr-un bol pentru a-mi umezi mainile cand modelez perisoarele.

Am format bilute mici de carne, avand ca masura o lingurita de carne.

Au iesit 40 bucati pe care le-am pus pe un platou umezit cu apa. In acest mod veti fi siguri ca nu se lipesc de acesta.

Am pus perisoarele in oala si le-am lasat sa fiarba in jur de 15 minute.  La inceput se duc la fund, dar se vor ridica singure la suprafata. In ultimile 5 minute de fierbere am adaugat borsul fierbinte si leusteanul.

La final am gustat sa vad daca mai ciorba mai are nevoie de sare, dar pentru gustul meu a fost perfecta. Perisoarele vor continua sa se gateasca de la caldura ciorbei.

Toate au ramas intregi si ferme.

Ciorba de perisoare este perfecta cu putin patrunjel verde adaugat in farfurie, dar si smantana grasa si un ardei iute.

Gustul bun al ciorbei mele si siguranta legumelor spalate cu apa buna o datorez si filtrului de apa Izvoro, apa filtrata fiind sigura conform analizelor de laborator pe care le puteti consulta in link-ul din descriere. Un cartus asigură 10000 litri apă pură, aproximativ 50 litri în fiecare zi. Este fabricat in Europa sub certificari germane si il puteti gasi acum la pret promotional pe Izvoro.com sau Emag.

 

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

 

 

 


SUPA CREMA DE LEGUME – RETETA DE POST

$
0
0

Supa crema de legume simplareteta de post – este o supa cu textura fina, cremoasa, din legume pasate. Este sanatoasa, gustoasa, hranitoare, o reteta ce se face usor si rapid.

Este 100% mai buna daca o faceti voi decat oricine altcineva, pentru ca in preparatul final se vor regasi doar ingredientele care va plac, caci veti folosi reteta mea ca sursa de inspiratie si o veti adapta gusturilor voastre.

Este ideala pentru orice dieta, pentru meniul copiilor de orice varsta, un preparat in care savoarea legumelor nu are nevoie de alte ingrediente pentru a fi pusa in evidenta.

Supa crema de legume simpla servita cu crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau in zilele in care iti doresti un meniu usor.

Partea buna la aceasta reteta de supa crema de legume simpla – de post – este ca nu aveti nevoie neaparat de ingrediente fixe.

Puteti folosi legumele preferate, dar cu cat varietatea acestora este mai mare, cu atat va fi rezultatul final va mai savuros.

Nua veti nevoie de smantana sau alte produse ce inlocuiesc smantana. Legumele simple pasate sunt suficiente pentru un gust foarte bun.

Imi place ca este fel de buna si a doua zi. Puteti face o cantitate mai mare si congelati, astfel incat in zilele in care nu aveti timp sa gatiti sa stiti ca aveti un backup.

Consistenta o puteti face exact cum va place: mai groasa, potrivita sau mai lichida.

Noua ne place ca supa crema de legume simpla sa aiba consistenta potrivita, nici foarte groasa ca un piure, dar nici prea lichida.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete de supa de post atunci apasati aici si veti gasi colectia mea. Toate retetele de post le gasiti daca apasati aici.

Reteta pe care v-o propun azi este ieftina, o poate face orice incepator in ale bucatariei si este potrivita pentru orice anotimp.

Eu am folosit cimbru uscat, dar vara puteti pune cimbru proaspat sau puteti folosi alte verdeturi (busuioc, maghiran, oregano) sau amestecuri de ierburi uscate (oregano, ierburi de Provence).

In plus, daca va plac condimentele puternice, incercati boia afumata sau pudra de curry.

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru supa crema de legume simpla (de post).

INGREDIENTE:

1 ceapa medie-mare

1 bucata praz subtire

1 tija apio

1 catel mare de usturoi

3 morcovi medii

1/2 radacina pastarnac

1 felie telina

2 cartofi medii

1/2 ardei gras rosu

1 dovlecel mic (200g)

1 lingurita varfuita sare

1/2 lingurita piper proaspat macinat

1/2 lingurita cimbru uscat

2 linguri ulei

Pentru servire

Crutoane de paine

PREPAPARE:

Va las pentru inceputul modul de preparare in varianta video:

 

Iata si explicatiile scrise pentru supa crema de legume simpla – reteta de post:

Pentru inceput mi-am pregatit ingredientele la indemana, apoi am curatat, spalat si tocat legumele in bucati medii, ca sa se gateasca mai rapid.

Partea alba de la praz am taiat-o rondele mai groase. Ceapa am taiata-o julien. Felia de telina in cuburi medii. Morcovii rondele, apoi tija de apio in felii medii.

Dovlecelul l-am taiat in rondele. Radacina de pastarnac in rondele.

Am taiat si ardeiul, apoi cartofii.

Am incins uleiul direct in oala in care voi pregati supa. Am calit ceapa si prazul in jur de 1 minut.

Am adaugat morcovul, apoi, telina, pastarnac si ardeiul si am mai calit 3 minute la foc mic spre mediu.

Am turnat 2 l de apa calda. Am asezonat cu sare, piper si cimbru. Am pus si un catel de usturoi.

Am lasat sa fiarba in jur de 10 minute. Am adaugat feliile de dovlecei si cartofii si am mai lasat inca 15 minute pe foc.

In acest timp am pregatit crutoanele. Am indepartat coaja de paine si ai am taiat feliile in cuburi.

Le-am pus in tava de copt, le-am stropi cu putin ulei de masline, am presarat sare si cimbru, am amestecat pentru a se omogeniza, apoi le-am pus in cuptorul preincalzit la 200°C pentru 10 minute.

Cand legumele s-au fiert am oprit focul. Am scos din oala in jur de 400-500 ml zeama, pe care o voi congela si o voi folosi la alte preparate.

Am pasat legumele cu zeama ramasa.

Supa  crema de legume este consistenta, dar nu groasa ca un piure.

Este o reteta simpla, ieftina, usor de pregatit si foarte gustoasa. Puteti pune si putin patrunjel verde pentru decor sau gust.

Sper ca o veti incerca si voi, caci aveti nevoie doar de legume.

 

 

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

 

SUPA CREMA DE PRAZ SI CARTOFI – RETETA DE POST

$
0
0

Supa crema de praz cu cartofi – reteta de post (cu smantana vegetala) este o supa gustoasa si satioasa, o reteta simpla, rapida si foarte usor de facut, perfecta pentru perioada postului sau pentru cei care au renuntat la consumul de produse pe baza de carne.

Am folosit o crema de ovaz pe post de smantana vegetala. Puteti folosi si crema de soia sau crema de orez. Important este sa fie o crema cu gust neutru.

Cand se face frig afara simt mereu nevoia de o supa calda, care sa ma incalzeasca. Nu mi se pare nimic mai reconfortant decat aceasta farfurie cu supa crema de praz cu cartofi – reteta de post, pentru care nu am pierdut mai mult de 30 minute cu tot cu curatatul si tocatul legumelor.

Daca vreti sa va inspirati si sa pregatiti si alte retete de supe sau ciorbe de post va invit sa vedeti colectia cu acest tip de retete apasand aici.

Toate retetele cu mancare de post le gasiti daca apasati aici.

Sper ca si voi indragiti prazul. Nu sunt olteanca,  dar l-am descoperit inca de mica datorita vecinei mele de la bloc ce ne aducea mancare de praz cu masline cand dadea de pomana. Am si eu reteta pe blog si o puteti citi daca dati click aici. 

Mama il folosea adesea umplut cu carne in oala cu legume umplute, caci nu facea doar ardei sau rosii, umplea si dovlecei si praz si ieseam ceva tare bun, caci toate legumele isi lasau aromele in acea mancare.

Revenind la supa crema de praz cu cartofi – reteta de post are nevoie de foarte putine ingrediente. Reteta aceasta demonstreaza inca o data ca poti obtine preparate cu gust foarte bun fara sa te complici.

Va las cateva sfaturi pentru a obtine o supa crema delicioasa din praz cu cu cartofi:

  • 1. de la praz folositi doar partea alba si usor verzuie, pana unde incep frunzele
  • 2. folositi cartofi albi caci textura acestora va ajuta sa obtineti o supa crema catifelata
  • 3. desi usturoiul se pune in general la calit, in aceasta supa l-am pus mai tarziu, la fiert pentru a ramane aroma acestuia mai intensa.
  • 4. daca folositi supa de legume pregatita cu sare aveti grija la doza de sare adaugata

Varianta retetei de supa “crema de dulce” cu praz cu cartofi o puteti citi daca apasati aici.

Acum va las lista de ingrediente si modul de prepare pentru supa crema de praz cu cartofi – reteta de post: 

INGREDIENTE:

(pentru 6-8 persoane)

60 ml ulei

1 ceapa medie

1 catel mare de usturoi

600 g cartofi (cantariti dupace au fost curatati)

200 g praz (cantarit dupa curatare si taiere)

900 ml supa clara de legume – fierbinte

200 g crema de ovaz

1/2 lingurita sare

putin piper proaspat macinat

Pentru servit:

patrunjel verde

crutoane

PREPARARE:

Mi-am pregatit ingredientele la indemana pentru ca totul sa mearga rapid.

Aceasta este crema de ovaz pe care am folosit-o. Nu ii fac reclama, sunt doar foarte incantata de produsele acestui brand pe care il gasesc mult mai calitativ in comparatie cu alte produse de pe piata incercate pana acum. Puteti folosi si crema de soia sau crema de orez pentru ca au gust neutru si nu influenteaza gustul final al preparatului.

Am pus uleiul la incins, apoi am adaugat ceapa tocata marunt si am calit-o putin. Am adaugat prazul, am presarat foarte putina sare si am continuat sa sotez inca aproximativ 2 minute. Am pus cartofii si i-am lasat si pe acestia sa prinda aroma cepei si prazului inca 2-3 minute, amestecand des in oala. Am turnat supa fierbinte peste acestea, am asezonat cu sare, piper si am adaugat usturoiul dat prin presa.

Am lasat sa fiarba la foc mic spre mediu pana cand cartofii si prazul s-au inmuiat. Am luat de pe foc, am pasat putin, apoi am pus crema de ovaz si am continuat sa pasez pana am obtinut o crema fina. Am gustat pentru a vedea daca mai are nevoie de sare.

Modul de preparare il veti regasi si in reteta prezentata in format video mai jos.

 

Daca va place sa gatiti si sa impartasiti retetele voastre va astept in grupul Gatesc cu prietenii.

 

 

SUPA CLARA DE VITA CU TAITEI

$
0
0

supa clara de vita cu taiteti v

Supa clara de vita cu taitei este nelipsita de pe mesele de sarbatoare, dar si in restul anului, pentru mesele in familie din weekend sau cand avem musafiri.

Este in topul preferintelor noastre, alaturi de supa de pui sau gaina. Daca ai mei se plictisesc de taiteti atunci pregatesc galuste pufoase de gris.

Mai multe supe/ ciorbe pregatite special pentru zile de sarbatoare puteti gasi daca apasati aici. 

Supa aceasta iese atat de gustoasa, colorata si aromata de legume, ca nu are nevoie de nimic altceva.

Nu trebuie sa folositi cuburi sau prafuri din pungi ce promit gust bun. Il obtineti natural, doar cu rasol, carne si legume.

Primul secret al acestei supe clare de vita cu taitei este sa fie folosite alaturi de carne si 2-3 rasoale sau oase de vita.

Al doilea secret si, poate cel mai important lucru, este ca supa sa fiarba la foc mic, fara sa dea in clocot. Daca aveti termometru puteti verifica ca aceasta sa fie la 90-95°C.

Daca nu aveti termometru lasati focul pe mic si inarmati-va cu rabdare. Timpul de fierbere depinde cat de tanara/batrana a fost vita de la care se foloseste carnea (intre 2.5 h si 4 ore – mie nu mi s-a intamplat niciodata sa fie nevoie de mai mult de 3 h de fierbere)

supa clara de vita cu taiteti o

Si, nu in ultimul rand, nu lasati spuma in oala. Aceasta va tulbura supa.

Este posibil sa lase sange, asa ca puteti tine carnea in apa rece 30 minute inainte sa o puneti la fiert.

Schimbati apa daca este nevoie.

Taiteti puteti face in casa sau puteti cumpara. Puteti folosi si fidea. Nu voi lasa cantitate fixa pentru acestia, caci veti folosi cat de mult sunteti obisnuiti sa mancati.

Daca cumparati taiteti, atunci alegeti produse cu ou in compozitie.

Carnea si legumele le puteti folosi pentru salate (eu pregatesc adesea salata de boeuf – reteta este aici), carnea o puteti manca cu mamaliga si sos de hrean (reteta aici), dar o folosesc si pentru paste gratinate.

Nu va mai retin atentia si va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru supa clara de vita cu taitei. 

INGREDIENTE:

500g rasol vita

600 g antricot vita

5 morcovi medii/mari

1 ceapa mare

1 radacina patrunjel

1 radacina pastarnac

1 felie generoasa radacina telina

1 catel d eusturoi

1 lingur aboabe de piper

sare

1 frunza de dafin

taitei

patrunjel verde pentru servit

PREPARARE:

Pentru inceput va las modul de preparare pentru reteta de supa clara de vita cu taiteti in format video.

Mai jos gasiti si explicatiile scrise.

Va invit să mă urmariți și pe canalul de YouTube. Nu uitați să apăsați pe clopotel ca să fiți notificați când postez o rețetă nouă.

Am pus carnea intr-o oala de 5 l. Am turnat apa rece (cam 2 palme peste carne) si am adaugat 1 lingurita de sare. Am lasat sa fiarba la foc mic.

supa clara de vita cu taiteti 1

Am luat spuma ce a inceput sa formeze destul de repede. Daca este indepartata constant, iar supa ramane la foc mic, la o temperatura de 90-95°C, ce va permite fierberea fara sa dea in clocot, supa va ramane clara.

supa clara de vita cu taiteti 2

In acest timp am spalat si curatat legumele, pe care le-am lasat intregi.

Cantitatile din lista de ingrediente pot fi usor modificate, puteti folosi radacini mai mici, sau mai putini morcovi, insa acestia dau culoare frumoasa supei.

Pentru ca ceapa sa nu se defaca in timpul fierberii am intepat-o cu scobitori.

Cand nu s-a mai format spuma am pus in oala frunza de dafin, un catel de usturoi, boabele depiper, apoi am adaugat legumele si am completat nivelul lichidului cu apa fierbinte.

Am lasat supa sa fierba la foc mic pana cand legumele si carnea s-au gatit.

supa clara de vita cu taiteti 3

Am scos pe rand legumele si carnea intr-un vas.

Am adaugat 1 lingurita rasa de sare, am amestecat si am astepat in jur de 3 minute ca rezidurile lasate de carne sa se depuna pe fundul oalei. Am strecurat supa o sita foarte deasa si tifon pus in cateva straturi. Puteti folosi chiar si un prosop de bumbac foarte curat. Impuritatile vor fi retinute de acest mod de filtrare.

supa clara de vita cu taiteti 4

Daca vreti sa o degresati acum este momentul.

supa clara de vita cu taiteti 5

Am fiert taiteii in apa cu sare, apoi i-am pus in supa clara.

Tare buna este supa de vita cu taitei! Fierbinte, cu putin patrunjel presarat, este perfecta pentru pranz.

Ma gasiti si pe Instagram – daca apasati aici. 

 

Va invit si in grupul Gatesc cu prietenii – Retete gustoase.

SUPA DE ROSII CU GALUSTE DE GRIS

$
0
0

supa de rosii cu galuste de gris divainbucatarie v

Supa de rosii cu galuste de gris este savuroasa, cremoasa, satioasa, delicioasa in orice anotimp.

Este alegerea perfecta cand iti doresti sa gatesti ceva rapid, usor, ieftin, dar gustos si sanatos.

Este minunata vara, cu rosii dulci si carnoase, crescute in propria gradina, dar si iarna cu suc de rosii pregatit in casa sau chiar din comert.

Reteta mea de supa de rosii cu galuste de gris nu este noua, dar am republicat-o dupa 11 ani pentru ca am pregatit-o si format video.

Am folosit gris de grau de la Baneasa.

Cu acesta pregatesc atat galustele pentru supa cat si creme pentru deserturi sau gris cu lapte.

Daca iti plac supele de rosii iti las mai jos si alte retete pe care le poti incerca si tu:

 

supa de rosii cu galuste de gris divainbucatarie o

 

Secretul galustelor mele mari, pufoase si moi, sta in faptul ca am grija sa cantesc ouale (fara coaja) si sa folosec aceeasi cantitate de gris.

Daca nu ai cantar, vei pune gris cat sa obtii o compozitie omogena si curgatoare, precum smantana groasa.

Il adaugi in ploaie in ouale batute. Grisul nu trebuie sa fie foarte fin.

Am observat ca exista diferenta intre ouale de tara si cele din comert.

Consistenta galbenusurilor celor de tara (sau al oualor de gaina cu coaja verde pe care le folosesc eu in mod regulat) este mai groasa, iar compozitia finala se ingroasa foarte repede.

Compozitia de oua cu gris trebuie sa se odihneasca cateva minute, in asa fel incat grisul sa se hidrateze, dar sa nu se intareasca de tot.

Atunci cand formezi galustele trebuie sa folosesti o lingura umezita.

Nu este nevoie sa adaugi praf de copt sau bicarbonat caci galustele isi vor mari volumul foarte mult singure.

In plus, nu vrei sa simti gust de bicarbonat in supa!

 

supa de rosii cu galuste de gris divainbucatarie PB

Iti las mai jos lista de ingrediente si modul de preprare pentru supa de rosii cu galuste de gris.

 

INGREDIENTE

Pentru supa:

2 kg rosii foarte coapte

2 morcovi mari

1 ceapa mare

1 felie groasa telina

1/2 ardei gras rosu mare

1 pastarnac

sare

1 lingurita boabe piper

patrunjel verde pentru servit

2 l apa

Pentru galuste gris:

110 g gris

2 oua (110 g – cantarite fara coaja)

1/2 lingurita sare

 

PREPARARE:

Pentru inceput iti las reteta de supa de rosii cu galuste de gris in format video si te invit sa te abonezi la canalul meu de YouTube.

Iata si explicatiile scrise:

Am trecut la pregatirea rosiilor pentru supa. Am pus intr-o oala incapatoare apa cu sare si am lasat-o pe foc pana a dat in clocot.

In acest timp am spalat si uscat rosiile, apoi le-am crestat.

Le-am oparit timp de 30 secunde in apa fierbinte. Le-am scos rapid si le-am scufundat in apa rece pentru a impiedica procesul de gatire.

Le-am pus intr-un bol si am indepartat foarte usor pielitele. Le-am taiat in cuburi pentru a usura procesul de pasare.

Sucul lasat de acestea l-am colectat, caci il voi pune in supa.

Am continuat cu pregatirea unei supe de legume.

In 2 l de apa am pus o felie groasaa de telina, ½ ardei gras mare, 2 morcovi mari, un pastranac maricel si o ceapa mare.

Am adaugat sare si o lingurita boabe de piper si am lasat sa fiarba pana cand legumele s-au gatit.

In acest timp am pasat rosiile.

Am scos legumele din supa si am adaugat rosiile pasate si amestecate cu sucul pastrat in urma taierii lor.

Am adaugat sare si am lasat sa fiarba in jur de 15 minute la foc mediu spre mic.

 

Pentru a pregati galustele am avut nevoie doar de gris, oua si putina sare. Am spart ouale si le-am cantarit, apoi le-am baut cu putina sare.

Eu le cantaresc fara coaja.

Am pus gris intr-un bol in asa fel incat sa am aceeasi greutate cu cea a oualor.

Am adaugat grisul in ploaie peste ouale batute, si am amestecat continuu astfel incat sa obtin o compozitie omogena, legata dar usor curgatoare.

Am lasat compozitia cateva minute sa se odihneasca, doar cat sa se hidrateze grisul si compozitia sa ramana moale, dar sa nu curga.

Am pus apa ferbinte cu sare intr-o oala. Cand aceasta a ajuns la punctul de fierbere am luat cu o lingura inmuiata in apa din compozitia de oua cu gris si am pus la fiert.

Nu se ia o lingura intreaga. Un sfert din volumul lingurii sau putin mai mult, este suficient, caci galustele vor creste mult in volum.

Daca vrei sa le pui in supa de pui atunci le fierbi direct in supa clara. In acest moment am invatat de la mama sa le”sperii”. Se toarna putina apa rece peste ele.

Dupa 5 minute de fiert la foc mic se intorc pe partea cealalta si se lasa sa fiarba inca 10 minute, cu capac.

Cand au fost gata le-am pus in supa.

Galustele ies foarte pufoase si moi, fara alte adaosuri. Pe cat de simpla si usoara este aceasta reteta, pe atat de gustoasa o vei gasi si o vei face nu doar vara, ci de fiecare data cand vei avea pofta.

 

Este o supa simpla, rapida si gustoasa.
Poti manca supa calda, dar merge si rece.

 

Iata si poza cu reteta pregatita inca din 2010. Galustele de gris erau mai galbene pentru ca am folosit oua de tara.

SUPA-DE-ROSII-CU-GALUSTE-1

Pofta buna!

CIORBA TARANEASCA DE CARTOFI

$
0
0

ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza diva in bucatarie c

 

Ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza. Reteta simpla de ciorba de cartofi. Ciorba de cartofi cu legume acrita cu zeama de varza.

Reteta de ciorba de cartofi simpla, aromata, consistenta si foarte gustoasa.

 

ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza diva in bucatarie o

 

Pentru a pregati ciorba taraneasca de cartofi cu legume, acrita cu zeama de varza, am calit pentru inceput legumele.

In acest mod ma asigur ca ciorba va fi mult mai gustoasa.

Folosesc legume obisnuite pentru ciorba: ceapa, morcov, telina, ardei gras si/sau kapia. Poti adauga si patrunjel sau pastarnac.

Pentru culoare si gust am folosit si rosii conservate, dar le poti inlocui cu 200 ml suc gros de rosii.

Imi plac ciorbele mai consistente, nu cu zeama lunga, asa ca am ras o parte din legume.

Daca le preferi doar taiate cuburi iti recomand sa le toci marunt.

Pentru aroma am folosit leustean uscat, pe care l-am cules din gradina vara trecuta. Poti pune leustean proaspat, caci se gaseste in supermarket tot anul.

Daca nu iti place (ardelenii in mod special nu sunt prieteni cu leusteanul) poti folosi tarhon.

Ciorba taraneasca de cartofi este atat de buna incat nu vei simti nevoia sa adaugi carne.

Reteta de ciorba de cartofi simpla, acrita cu bors, o poti citi daca apesi aici.

Toate retetele de supe/ciorbe cu cartofi le-am strans intr-o singura postare. O poti vedea daca apesi aici.

O colectie maricica de supe si ciorbe de post gasesti in aceasta postare. 

ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza diva in bucatarie b

Iata lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba taraneasca de cartofi:

 

INGREDIENTE:

800 g cartofi

50 ml ulei de floarea soarelui

1 ceapa medie tocata marunt (130g)

1 morcov ras (60g)

1 felie mica telina rasa (30g)

1 ardei kapia mic sau 1/2 ardei gras rosu – tocat cuburi

1/2 ardei gras verde – tocat cuburi

1 conserva pulpa de rosii – 400 g

1.5 l apa calda sau supa concentrata de legume calda

700 ml zeama de varza/ bors/ apa cu suc de la 1 lamaie foarte mare

1 lingura leustean uscat sau 2 – 3 crengute proaspat

1 lingurita boabe piper

sare dupa gust – daca folosesti zeama de varza nu ai nevoie sau adaugi foarte putina

 

PREPARARE:

Pentru a pregati ciorba taraneasca de legume am curatat si spalat legumele. Morcovul si telina le-am ras, restul le-am tocat marunt.

Intr-o oala incapatoare am incins uleiul si am calit ceapa pana a devenit sticloasa si s-a inmuiat.

Am adaugat morcovul ras, telina rasa si cele doua feluri de ardei tocate cuburi mici.

Prefer sa rad morcovul si telina pentru ca in acest mod se gatesc mult mai repede, dar aduc si mai multa consistenta ciorbei.

Dupa 2 minute, timp in care am amestecat destul de des, am adaugat cartofii taiati in cuburi de marime potrivita pentru a fi mancate.

Am incercat sa le tai cat mai egal, astfel incat toate sa se gateasca in acelasi timp.

Am lasat si cartofii sa se imprieteneasca cu aromele legumelor in jur de 2 minute, apoi am turnat apa calda.

ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza diva in bucatarie 1 ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza diva in bucatarie 2

Pentru a face economie la gaze puteti incalzi apa cu un fierbator electric.

Totul dureaza 2 minute. Ca sa ajungeti pe foc la aceasta temperatura veti avea nevoie de minim 10 minute.

Pentru gust mai bun poti folosi supa concentrata de legume facuta in casa. Reteta o poti citi daca apesi aici.

Am adaugat boabele de piper si pulpa de rosii.

Am pus la fiert zeama de varza. Daca nu este in sezon poti sa folosesti bors.

Si borsul trebuie fiert in prealabil.

Daca nu iti place gustul borsului si nu ai zeama de varza poti acri cu suc de lamaie sau crema de corcoduse.

In acest caz vei suplimenta cu apa respectand cantitatea de lichid indicata de mine mai sus (700ml).

Am lasat sa fierba la foc mediu pana cand cartofi au fost aproape fierti (cam 17 minute).

ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza diva in bucatarie 3 ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza diva in bucatarie 4

Am adaugat zeama de varza fiarta (sau bors, apa cu lamaie, apa cu crema de corcoduse) si am mai lasat sa fiarba in jur de 5 minute.

Imediat dupa ce am pus zeama de acrit ciorba am adaugat in oala 1 lingura leustean uscat.

Mi-ar fi placut sa pun verdeata proaspata, dar nu am avut in casa. Verdeturile proaspete se adauga la final, dupa ce se opresete focul.

Cand a fost gata am acoperit ciorba cu un capac si am mai lasat-o cateva minute, cat sa aranjez farfuriile si sa ii chem pe ai mei la masa.

Tare buna este ciorba taraneasca de cartofi cu zeama de varza!

Poti sa o insotesti cu ardei iute murat sau proaspat si paine de casa.

Simpla, aromata, consistenta si foarte gustoasa!

Nu am simtit lipsa carnii, ata de gustoasa a iesit!

Sper ca o vei incerca si tu!

Daca nu mananci aceasta ciorba de cartofi cu zeama de varza in perioada de post sau nu ai un regim de viata vegan pune in farfurie si smantana.

 

Te invit sa ma urmaresti si pe INSTAGRAM.

Pentru mai multe retete in format video te poti abona la canalul de YouTube.

 

 

 

Viewing all 73 articles
Browse latest View live