Quantcast
Channel: Supe-Ciorbe – Diva in bucatarie
Viewing all 73 articles
Browse latest View live

CIORBA UNGUREASCA DE PORC CU HREAN – TORMA

$
0
0

ciorba-ungureasca-de-porc-cu-hrean-torma

Aceasta reteta se pregateste in mod special cand se taie porcul, dar si in orice alta perioada a iernii in zona Covasna-Harghita. Daca va place hreanul merita sa o incercati.

INGREDIENTE:

aprox. 1 kg morcovi rasi fin

2 buc. ceapa

2 -3 kg carne porc

1 bucata creier porc

1 cana 250 ml umpluta cu hrean ras sau mai mult

2-3 l zeama de varza murata

sare

piper

PREPARARE:

Calim morcovul ras in suc propriu, adaugam carnea si lasam la foc mic pana cand carnea isi schimba culoarea, apoi acoperim cu apa doar pana la nivelul carnii si adaugam ceapa intreaga. Lasam sa fiarba la foc mic pana cand carnea este fiarta.

ciorba-ungureasca-de-porc-cu-hrean-torma-1aciorba-ungureasca-de-porc-cu-hrean-torma-2

Adaugam creierul de porc, apoi turnam 2 l zeama de varza. La sfarsit punem hreanul ras, amestecam si lasam sa fiarba inca 10-15 minute. In acest timp gustam si adaugam daca este nevoie sare, zeama de varza sau hrean.

ciorba-ungureasca-de-porc-cu-hrean-torma-3ciorba-ungureasca-de-porc-de-porc-cu-hrean-4

Foarte simplu de pregatit si foarte gustoasa.

Pofta buna!


CIORBE CU CARNE DE PORC

SUPA UNGUREASCA DE PESTE

$
0
0

supa-ungureasca-de-peste

Supa ungureasca de peste (Halászlé) se mananca traditional de Craciun, dar si restul anului. Se pare ca aceasta reteta era denumita prin 1900 ca tocanita de peste. Este picanta si se mananca calda. Desi Ungaria nu este o tara in care pescuitul sa fie prea des intalnit, aceasta supa a devenit o mancare traditionala pentru Craciun.

INGREDIENTE:

1 kg diferite feluri de peste mic

1.5 kg crap

2 linguri untura

2 linguri pudra paprika (picanta daca mancati in general iute, sau 1 lingura boia dulce + 1 lingura boia picanta)

2 cepe mari

1 ardei verde mare

1 cartof mare

sare

piper

1 rosie decojita taiata cuburi mici

1 ou si 2-3 linguri faina pentru galuste

PREPARARE:

Curatam pestii, le scoatem ochii, solzii, aripiarele, ii evisceram si ii spalam foarte bine cu apa rece – putem ruga in magazinele specializate sa ii curate pentru a scapa de aceasta etapa. Curatam ceapa, o tocam marunt si o calim in untura, apoi adaugam paprika.

supa-ungureasca-de-peste-1supa-ungureasca-de-peste-2

Punem la fiert (in 3 l apa) pestii mici, capul de crap, adaugam ceapa si lasam sa fiarba in clocot pana sunt fierti pestii.

supa-ungureasca-de-peste-3supa-ungureasca-de-peste-4

Surgem lichidul, dam pestii prin strecuratoare si punem iar la fiert cu feliile de crap taiate la cu o grosime de 2-3 cm. Adaugam ardeiul verde, cartoful dat prin razatoare, asezonam cu sare si piper si lasam pe foc pana se fierbe pestele. Cu 2 minute inainte sa oprim focul punem la fiert galuste micute realizate dintr-un ou si putina faina (cat sa obtinem un aluat potrivit din punct de vedere al consistentei).

supa-ungureasca-de-peste-5supa-ungureasca-de-peste-6

Mancam supa ungureasca de peste fierbinte.

Pofta buna!

CIORBA DE PORC CU OREZ

$
0
0

ciorba-porc-cu-orez-A

Ciorba de porc cu orez este perfecta pentru a ne incalzi intr-o zi friguroasa de iarna.

INGREDIENTE:

600-700 g carne de porc slaba

2-3 linguri ulei

1 ceapa mare

2 morcovi mari

1/2 ardei gras rosu

1 pastarnac mic

1 felie telina

1/2 gulie

200 ml suc gros de rosii (pasata)

1.2 l apa

1 l zeama de varza acra

cateva fire de leustean uscat ( sau 1 lingura daca este din plic)

150 g orez fiert separat

sare

1/2 lingurita boabe de piper

PREPARARE:

Calim pentru inceput ceapa tocata marunt, apoi restul de legume tocate cuburi sau rondele – gulia si telina le lasam intregi si le scoatem cand ciorba este gata. Adaugam carnea taiata in cuburi de marime potrivita si calim pana isi schimba culoarea.

ciorba-porc-cu-orez-1ciorba-porc-cu-orez-2

Turnam apa si fierbem la foc mic, luand spuma de cate ori este nevoie. Punem la fiert si boabele de piper. Cand carnea si legumele sunt fierte adaugam zeama de varza fiarta in prealabil, frunzele de leustean si continuam sa fierbem la foc mic inca 5 minute. Cu 2 minute inainte de a opri focul punem in oala orezul fiert separat si scurs. Sare adaugam aproape de final, in functie de cat de sarata este zeama de varza.

ciorba-porc-cu-orez-3ciorba-porc-cu-orez-4

Este perfecta pentru a ne incalzi la pranz.

Va doresc pofta buna si voua!

SUPE SI CIORBE CU PESTE

SUPA CREMA DE ROSII COAPTE

$
0
0

Supa crema de rosii coapte este o idee foarte buna pentru pranz, dar merge perfect si pe post de cina pentru cei care sunt la dieta. Cred ca este una din cele mai usoare si mai ieftine retete de supa, iar gustul este senzational.

Pentru ca supa noastra de rosii coapte sa fie perfecta avem nevoie de rosii coapte, de vara, daca se poate rosii din gradina. Nimic nu se compara cu mirosul rosiilor crescute in gradina. Daca nu ma credeti, incarcati sa comparati rosiile din magazine cu cele crescute de tarani sau de dvs. Cand stateam la bloc aveam un vecin care crestea rosii in balcon. Pe mine nu ma lasau parintii sa le ocup balconul cu prostii (ar trebui sa ii inteleg si pe ei, caci de-a lungul timpului ne-au lasat sa aducem in balcon tot felul de animale ce au stat acolo de la cateva luni pana la cativa ani), dar acum recuperez din plin caci am mica mea gradina cu rosii, ardei, castraveti, fasole, verdeturi si cateva tufe de fructe de padure in jurul casei.

Daca vreti sa incercati si alte supe de rosii pregatite de mine aveti mai jos retetele, cu link direct din poza:

  

 

Hai sa va arat cat de usor se poate face aceasta supa crema de rosii coapte:

INGREDIENTE:

(pentru 3 portii)

1 kg rosii carnoase foarte coapte

2 cepe medii

3 catei usturoi

1 lingurita sare

1/2 lingurita piper

1 lingura oregano uscat

5 linguri ulei de masline

100-150 ml supa legume / supa pui / apa

4-5 frunze busuioc

Pentru servit:

paine prajita

branza feta/telemea

PREPARARE:

La prima vedere pare complicat, dar eu va spun ca merge usor si rapid. In 30 minute supa este gata si gustul este cu adevarat deosebit.

Incepem prin a taia rosiile in jumatate. Le scoatem miezul si il punem intr-o sita.

 

Punem rosiile intr-o tava de cuptor. Langa ele vor poposi felii de ceapa taiate nu prea subtire, dar nici prea groase si 3 catei de usturoi in coaja.

Asezonam totul cu sare, piper, oregano uscat, apoi turnam ulei de masline peste ele. Coacem rosiile 10-12 minute in cuptorul preincalzit la 200°C sau pana in momentul in care feliile de ceapa sunt moi.

In acest timp vom freca cu o lingura miezul de rosii din sita pentru a scoate pulpa si suc de rosii curat, fara samburi.

 

Punem intr-un vas adanc rosiile coapte, ceapa, usturoiul curat de coaja, sucul de rosii obtinut mai devreme si pasam totul cu un mixer vertical. Putem lasa supa asa, dar eu recomand sa o strecuram, astfel incat sa eliminam cojile de rosii.

Punem iar la fiert, adaugam supa de legume ( poate fi si supa de pui sau apa), frunzele de busuioc, gustam si adaugam sare daca are nevoie. Dupa ce a dat in clocot 1-2 minute oprim focul si mancam supa cat este calda, cu paine prajita si cubulete de branza sarata (feta sau telemea).

 

Sper ca va place ideea si veti pregati aceasta supa.

Si, ca sa va fie mai usor, aveti si un mic video :

Pofta buna!

Va astept pozele, caci supa merita inecrcata. 😉 Si nu uitati sa distribuiti, ar fi pacat sa nu vada cat mai multa lume aceasta reteta.

 

RETETE DE SUPA DE ROSII

SUPA CREMA DE DOVLEAC CU GHIMBIR

$
0
0

Am ales sa pregatesc pentru aceste zile de toamna o supa crema de dovleac, aromata cu ghimbir si nucsoara.

Dovleacul este o sursa buna de beta-caroten, care este transformat in organism in vitamina A, are vitamina E si fibre. Acesta joaca un rol important in dieta vegetariana cand avem nevoie de mai multa vitamina A.

Ghimbirul, la randul lui, ofera multe beneficii sanatatii organismului fiind o sursa buna de calciu, magneziu, fier si vitamine.

Si, daca toate acestea sunt pregatite in vase ce le pot pastra proprietatile, atunci alegerea Zepter se dovedeste foarte inspirata.

INGREDIENTE:

1 dovleac mic – 700 g

2 cartofi mici

2 morcovi mici sau 1 buc. mare

1 ceapa medie

700 ml apa

1 frunza dafin

1 catel usturoi

120 ml smantana pentru gatit

30 ml sos de soia

1/4 lingurita ghimbir ras

1 varf cutit piper proaspat macinat

1 varf cutit nucsoara proaspat rasa

Pentru servit:

smantana

seminte de dovleac

PREPARARE:

Curatam legumele, le tocam cuburi si le punem intr-o oala Zepter. Adaugam o frunza de dafin, un catel de usturoi, apoi turnam apa. Punem capacul si fierbem la foc mediu timp de 6 minute. Doar de atat avem nevoie pentru a fierbe legumele intr-un vas zepter! Luam de pe foc, scoatem frunza de dafin si pasam legumele, apoi adaugam smantana, sosul de soia, razuim putina nucsoara si ghimbir dupa gust, adaugam piper si amestecam pana omogenizam compozitia.

V-am pregatit un filmulet cu modul de preparare. Eu sper sa va convinga sa o incercati si voi, caci veti avea parte de o reteta sanatoasa si gustoasa, numai buna pentru pranz.

 

 


SUPA CHINEZEASCA DE WONTON

$
0
0

Andreea mi-a devenit prietena acum vreo 7 ani, atunci cand Carmen Georgescu ne-a adus impreuna in diverse evenimente de gatit cu Electrolux. As spune ca am indragit-o din primul moment pentru ca este o fire vesela, timida si un om pe care te poti baza. Am rugat-o sa pregateasca in cadrul proiectului meu “Gatesc cu prietenii” ceva nou, o reteta nepostata pe blogul ei. Sunt bucuroasa ca a ales o supa, caci in perioada aceasta chiar avem nevoie de ceva cald sa ne incalzim la pranz.

Supa chinezeasca de wonton, un fel de coltunasi chinezesti, umpluti in cazul nostru cu carne de porc, se pregateste usor cu conditia sa avem la indemana toate ingredientele. Ca sa va fie mai usor sa pregatiti aceasta supa puteti sa urmariti live-ul de pe facebook aici.

Foitele de wonton au fost cumparate din magazine speciale cu produse aduse din China si se gasesc in raioanele cu produse congelate. Acestea pot fi umplute dupa gust cu carne, legume, tofu, fructe de mare.  Mi s-a parut interesanta metoda de imachetare, si faptul ca aduc oarecum cu tortellini din bucataria italiana. In plus as spune ca aceasta alegere a fost inspirata atat pentru gust, cat si pentru arome.

Retetele chinezesti de supa se bazeaza pe supe clare de pui. In toate retetele chinezesti se folosesc ca ingrediente principale ghimbirul, ceapa verde si usturoiul proaspete, daca se poate sa nu folosim prafuri, asa ca acestea vor insoti wontonii din supa. Un alt ingrediente important intr-o reteta chinezeasca este sosul de soia, pe care il intalim “dark”sau “light”. Cel “dark” se foloseste in mod special la sosuri pentru mancaruri grele cu carne, ce necesita un timp de gatire mai indenlugat, iar cel “light”  este folosit in mod special la supe, sosuri, marinate, retete de stir-fry, etc. In supa noastra si-a gasit loc si uleiul de susan prajit, un ulei vascos, frumos colorat in portocaliu.

Scriind aceasta postare mi-am adus aminte ca noi am mai gatit impreuna retete chinezesti, in aceeasi echipa, dar si la multe alte evenimente organizate de Electrolux. , asa ca o sa las la sfarsit cateva poze cu noi, de-a lungul timpului.

Pe blogul ei veti gasi o multime de retete chinezesti, sfaturi utile, dar si multe alte retete gustoase.

INGREDIENTE:

(pentru 4 portii)

20 foi wonton

300 g carne de porc tocata

2 catei usturoi

1 bucata ghimbir

2 fire ceapa verde

1 ou mic (sau 2 de prepelita)

1 varf lingurita piper alb

1 varf lingurita sare

1 lingurita sos de soia

1 lingurita ulei de susan

1 lingura alcol de gatit

600 ml supa de pui

1 legatura bok choy sau 2 maini baby spanac blanchat

sare

optional – amidon

Pentru fiecare bol de supa:

1 lingurita ulei de susan

1 varf lingurita piper alb

1/4 catel usturoi tocat fin

1/8 lingurita ghimbir proaspat tocat – foarte fin

ceapa verde

ulei aromat picant picant de ardei iute

corinadru proaspat

PREPARARE:

Pentru a pregati supa de wonton incepem cu pregatirea acestora. Acestea fiind congelate vor sta 12 ore in frigider inainte de a fi folosite. In momentul in care vor fi desfacute avem grija sa le impachetam in folie alimentara pentru a nu se usca marginile – acest lucru impiedica apoi lipirea foilor in forma dorita.

Amestecam carnea de porc cu putin 1/2 lingurita piper alb, sare, ceapa verde tocata, usturoi pisat, ou batut (cam 1/2 dintr-un ou batut), ghimbir tocat fin sau ras, alcol de gatit (pentru fragezirea carnii), sos de soia si ulei de susan. O vom amesteca bine pana devine un fel de pasta.

Asamblam wontonii punand putina carne intr-un colt al patratelului de aluat. Incepem sa rotim de la bucatica de carne spre capatul opus, avand grija sa udam cu apa marginile. Lasam un colt mic neacoperit, acesta fiind foarte simpatic si se va pastra frumos si dupa fierbere. Puteti urmari metoda de asamblare in video de la minutul 18.

Cat timp se fierb wontonii blancham (oparim in apa fiarta cu sare) bok choy sau baby spanac si incalzim supa de pui. wontonii vor fi gata cand se ridica la suprafata.

Pentru a finaliza supa din bol folosim aceeasi baza de ghimbir, ceapa verde si usturoi.

Punem in bol bok choy, wonton, supa de pui, ghimbir, ceapa, usturoi, sos soia light, ulei de susan, piper alb, iar pentru cei care iubesc mancarea picanta niste ulei aromat picant. Putem decora cu coriandru proaspat.

Urmariti intregul video si veti putea vedea intregul proces de pregatire al acestei supe de wonton.

O reteta de supa chineasca foarte gustoasa, aromata, numai buna sa ne incalzim in zilele racoroase ce vor urma.

Multumesc, Andreea pentru aceasta reteta!

Iata si pozele de care va spuneam, evenimente ce ne-au adus de-a lungul timpului impreuna.

 

 

 

 

 

SUPA CREMA DE DOVLECEI CU MAZARE SI MENTA

$
0
0

Supa crema de dovlecei cu mazare si menta este foarte gustoasa si foarte usor de pregatit. Este frumos colorata, aromata si placuta din punct de vedere al consistentei – nici prea groasa, nici prea subtire. La realizarea acestei retete am ajuns dintr-o intamplare fericita: mi-am propus sa testez un  mixer vertical de la Panasonic si atunci m-am gandit sa fac cateva smoothie, iar unul din ele ma gandeam sa fie cu spanac si menta printre alte ingrediente. Dar,  cum spancul nu mai era proaspat si frumos, mi-am spus ca mai bine folosesc dovleceii proaspat cumparati pentru alt tip de reteta. Si, iata cum am pregatit o supa delicioasa, cu cateva ingrediente si ajutorul unui mixer despre care o sa va povestesc imediat.

Mixerul vertical de la Panasonic MX S-301 poate deveni prietenul oricui in bucatarie, caci ne ajuta sa facem supe-creme, poate bate frisca, toaca ceapa sau nucile. Da, le poate face pe toate, caci este dotat cu un cutit realizat asa cum doar japonezii fac lucruri de calitate ce asigura rezultate perfecte. Comutatorul are dubla actiune si o functie de blocare, astfel incat copiii sa fie in siguranta, sa nu isi prinda degetelele in cutit. Ei bine, acest mixer iti poate pune mintea la treaba, de parca te invita sa faci cat mai multe lucruri cu el, sa te joci cu noi retete. Te ajuta sa aduci textura dorita amestecurilor incercate, consistenta perfecta, economisesti timp si sa duci rapid la sfarsit retetele incercate. Este usor, poate fi manevrat fara probleme, chiar si in vase pe foc, nu ocupa spatiu mare pentru depozitare si nu este zgomotos.

A nu se intelege ca ii fac reclama, eu doar l-am testat si am fost foarte placut surprinsa de acesta, asa ca m-am simtit datoare sa va spun si voua parerea mea despre acest mixer vertical.

Revenind la supa crema de dovlecei cu mazare si menta, am sa va spun ca este fina si cremoasa, exact cum ne place noua. Pentru acest lucru nu am folosit toata zeama din vas, am scos jumatate si am pus inapoi cat a fost nevoie pentru a ajunge la consistenta dorita. In final am renuntat la 200 ml supa lichida. Important mi se pare sa punem sare, piper si menta. Acestea, puse in cantitatea corecta, asigura gustul final al supei. Din acest motiv gustam dupa ce adaugam smantana si vedem de ce anume mai avem nevoie.

Supa acesta este foarte buna si pentru copiii mici, cu gustul putin dulce, o sa ii cucereasca.

INGREDIENTE:

700 g dovlecei

1 cartof mediu – 80 g

1 ceapa mica-medie – 80 g

250 g mazare congelata

800 ml supa legume fierbinte

150 ml smantana pentru gatit

frunzele de pe 3 cremgute menta proaspata

1 lingurita sare

1/4 lingurita piper proaspat macinat

PREPARARE:

Am sa va arat pentru inceput cu ce aparat m-am jucat pentru a pregati aceasta supa.

Pregatim ingredientele la indemana. Curatam cartoful si ceapa de coaja, le spalam, apoi taiem cartoful in cuburi mici si subtiri, iar ceapa in jumatate. Le punem impreuna cu dovlecelul taiat in cuburi de marime medie la fiert in supa de legume fierbinte.

 

Le lasam sa fiarba in jur de 15 minute, apoi punem mazarea si mai fierbem 3 minute. Luam de pe foc, scurgem 200 ml din lichidul in care au fiert, scoatem ceapa din oala, apoi adaugam frunzele de menta, sare si piper.

 

Pasam cu ajutorul unui mixer vertical. Putem sa o facem direct in oala sau in vasul special cu care acesta este dotat. Un mixer vertical bun ne va lasam sa facem aceasta operatiune direct in oala, asa ca eu am recurs la acest lucru pentru a economisi timp de pregatire dar si la spalatul vaselor.

La final adaugam smantana, gustam si mai presaram sare si piper daca este nevoie.

O mancam calda, dar este foarte buna si rece pe timpul verii.

Iar despre mixer, o sa va spun ca partea cu cutit s-a spalat foarte usor sub jet de apa, dar o putem baga si in masina de spalat.

Aparatul acesta este un must pentru orice bucatarie, caci odata cu el vin in pachet o multime de accesorii si recipiente foarte utile in bucatarie. O sa vi le arat si pe acestea intr-o alta postare, caci am de gand sa il testez si pentru smoothie (cu cuburi de gheata), dar il voi pune si sa toace nuci, biscuiti (nu m-am hotarat inca ce desert voi pregati).

Si, nu va mai retin cu detalii tehnice, va invit sa pregatiti aceasta supa crema delicioasa.

 

SUPA DE AFINE

$
0
0

Supa de afine – o reteta populara in tarile nordice (Finlanda, Suedia, Danemarca, Norvegia) este racoroasa si delicioasa. Catalina Zaharescu Tiensuu a pregatit-o special pentru proiectul “Gatesc cu prietenii” si ii multumesc pentru faptul ca si-a rapit din putin timp pe care il are pentru a veni sa ne arate o reteta din bucataria tarii in care s-a mutat acum un an. Catalina mi-a devenit prietena acum vreo 7-8 ani, pe la inceputurile blogului. Daca vedeti poze dragute cu mine prin reviste sau alte publicatii, trebuie sa stiti ca ea mi le-a facut. Nu stiu sa fiu naturala si vesela in fata camerei, dar ea a reusit sa scoata ceva dragut din acea sesiune foto.

Catalina este autoarea blogului Kissthecook.ro si ma bucur ca nu a renuntat la el, ba chiar ne inspira cu retete finlandeze super delicioase, pe care abia astept sa le probez. va invit sa ii rasfoiti si voi blogul, aveti de unde sa va inspirati. Catalina ne-a povestit in timpul live-ului despre o alta supa de fructe pregatita de blogul ei, asa ca cei interesati pot sa vada cum a pregatit chisalita de rubarba si capsune aici, dar si o supa de mure si agrise aici.

Revenind la supa de afine, pregatita mai jos, va spun ca este absolut delicioasa! Pe cat de rapid si usor se pregateste, pe atat de buna este! Aceasta poate fi mancata atat iarna, dar si vara. Iarna este mancata de finlandezi langa gura sobei, de cele mai multe ori insotita de porridge (sau ea insoteste porridge?), dar vara, merge perfect cu o cupa de ingheteta, iaurt sau frisca. Afinele sunt foarte bogate in vitamina C, dar si alte vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Pentru cei care au probleme cu zaharul, acestea sunt foaret indicate, pentru ca ajuta la scaderea glicemiei.

Afine, proaspete, congelate, gatite, oricum ar fi, ele ar trebui sa faca parte din meniul nostru. Asa ca va invit sa incercati cea mai simpla si mai delicioasa reteta pregatita in ultima vreme: supa de afine.

INGREDIENTE:

400 g afine

75 g zahar

1 lamiae – suc si coaja rasa

1 varf lingurita cardamom pudra

1 baton de scortisoara

1 lingurita amidon

PREPARARE:

Punem apa si afinele la fiert si dupa primul clocot lasam focul la nivel mediu. Adaugam cardamomul, scortisoara si zaharul.

Dupa 10 minute dizolvam amidonul in putina aapa si il punem in cratita, adaugan d apoi sucul de lamiae si coaja. Mai lasam pe foc 2-3 minute.

O servim calda sau rece, ca atare sau, in functie de gusturi,  cu iaurt, frisca batuta sau inghetata.

Daca vreti sa vedeti cum a pregatit Catalina aceasta supa, va las link catre video de pe facebook:

Ep.26 Gatesc cu prietenii – cu Catalina Zaharescu am pregatit supa de afine si supa de vin

Ep.26 Gatesc cu prietenii – impreuna cu Catalina Zaharescu am pregatit supa de afine si supa de vin

Publicată de divainbucatarie.ro pe 19 Aprilie 2018

 

CIORBA ARDELENEASCA DE LOBODA CU AFUMATURA

$
0
0

Ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura este cea mai buna reteta de ciorba pentru a marca primavara, fiind gustoasa, plina de arome si savoare.  Dreasa cu smantana si cu arome seducatoare de afumatura si usturoi, a fost atat de buna incat am reusit sa conving partea masculina a familiei sa incerce o zeama calda, frumos colorata, pentru pranz. Le-a placut atat de mult incat au mai cerut o portie. Si, daca asta s-a intamplat, credeti-ma ca este cel mai bun barometru pentru mine. Nu va pot descrie in cuvinte cat este buna.

Dar, va pot spune cum am ajuns sa o fac. Gramajoare de loboda asteptau in raftul magazinului sa trec prin zona pentru a ma seduce cu culorile lor mov si verzi. Nu m-am oprit din prima in dreptul lor, am dat cateva ture incercand sa le ignor, sperand ca o sa gasesc alte verdeturi de sezon bune de aruncat intr-o oala pentru o ciorba rapida, speciala plina de savoare si arome. Stiam ca o sa ma intorc la ele, oricat as fi vrut sa le evit, si chiar asa a fost. Nu am rezistat. Sunt neputincioasa in fara lor. Imi plac atat de mult incat as face zilnic litri de ciorba cu loboda doar pentru mine. Ciorba de loboda o fac in general pentru sufletul meu si pentru mama mea. Nici sotul meu si nici fiul meu nu se avantau pana de curand sa guste din aceasta licoare magica, frumos colorata.

Ca orice ardelean sotul meu adora afumatura. Prin urmare, mi-am dat seama ca il pot convinge sa guste ciorba de loboda daca va avea si ceva carne afumata. Dar, asta nu era tot. Trebuia sa am grija sa ajung si la placerile fiului meu care nu iubeste ciorbele cu orice tip de frunze prin ele. Mai nou, nici patrunjel nu ar mai vrea sa vada plutind prin zemurile calde. Daca se poate sa fie supe sau ciorbe fine, in genul supelor crema, cu siguranta ciorba de loboda va avea o sansa in fata fiului meu.

Prin urmare, am adus in ciorba mea afumatura si smantana, ca in orice ciorba ardeleneasca, apoi am facut-o fina ca o supa crema pasand loboda, ceea ce a facut ca ciorba sa fie mai consistenta, iar rezultatul final a fost asa cum mi-am dorit: pe placul baietilor mei, mari amatori de bunataturi.

Cu totii recurgem la mici trucuri pentru a transforma mancarea in ceva placut nu doar din punct de vedere al gustului, dar si estetic. Fiul meu nu este prieten nici cu carnea din ciorba, asa ca aceasta va fi folosita doar pentru gust. Sunt sigura ca va veni si momentul in care si-o va dori in farfurie, am nevoie doar de putina rabdare. Dealtfel ciorba asta a mers foarte bine dupa zilele de sarbatoare cu gratare incinse in soare. Racoritoare, acrisoara este pur si simplu seducatoare.

Daca o veti incerca in varianta propusa de mine nu veti regreta. Se pregateste usor, asa ca nu trebuie decat sa va bucurati de gustul ei. Iata cum am pregatit ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura:

INGREDIENTE:

350 g loboda proaspata (10 legaturi)

3 l apa

500 g carne afumata (cotlet taranesc in cazul de fata, dar pot fi si coaste)

150 g kaizer / piept porc afumat

4-5  linguri ulei

1 ceapa de marime medie

1 morcov mediu

120 ml suc lamaie

1 lingura sare

200 ml smantana pentru gatit

20 g faina + 60 ml apa

3 catei usturoi

Pentru servit:

mamaliga din 400 ml apa si 140 g malai

ardei iute

PREPARARE:

Incepem prin a pune carnea afumata, taiata in felii, la fiert in 3 l apa.

 

In acest timp pregatim mamaliga. Cand este gata o turnam pe o tava intinsa, astfel incat sa putem apoi sa o taiem bastonase ce vor fi o lungime putin mai mare decat deschiderea farfuriei, caci le vom sprijini de marginile acesteia.

Taiem kaizerul fasii si le calim in 4 linguri ulei incins. In momentul in care acesta este rumenit il scoatem din tigaie si il pastram pe o farfurie.

 

Vom pune la prajit in uleiul aromat de kaizer bastonase din mamaliga . Le rumenim usor pe toate partile, apoi le scoatem si le lasam sa astepte pe o farfurie pana la momentul in care servim ciorba.

 

In uleiul ramas vom cali ceapa tocata marunt cu morcovul ras fin. Daca este nevoie adaugam inca 1 lingura de ulei. Carnea s-a fiert in acest timp, asa ca adaugam ceapa si morcovul calit. Acestea pastreaza usor aroma kaizerului.

 

Curatam frunzele de loboda eliminand coditele mai groase, apoi le tocam cu ajutorul unui mixer vertical/robot. Le punem in oala la fiert, alaturi de carne cu ceapa si morcov. Avem grija sa luam spuma de cate ori se va forma.

 

Adaugam sucul de lamaie si 1 lingura de sare si lasam sa fiarba la foc mic-mediu. Intr-un castron dizolvam faina cu 60 ml apa, adaugam cateii de usturoi pisati, amestecam bine apoi adaugam 1 polonic din supa fierbinte. Omogenizam compozitia si o turnam in oala, amestecand bine.

 

Lasam inca 5 minute sa fiarba la foc mic. oprim focul si turnam smantana de gatit. Radu Anton Roman adauga in ciorba de loboda ardeleneasca lapte batut, asa ca daca va inspira aceasta sugestie puteti schimba smantana cu lapte batut sau iaurt.

Punem in farfurie zeama de ciorba ardeleneasca de loboda cu afumatura, avand grija sa aranjam bastonase de mamaliga cu fasii de kaizer prajit, marar, si cateva felii de ardei iute. Iubitorii de carne pot adauga si cateva fasii din carnea afumata.

Este atat de buna!! Sincer nu as imparti cu nimeni farfuria mea.

Va las sa va convingeti, sa imi spuneti daca nu am dreptate. 

CIORBA DE LEGUME CU AFUMATURA SI SMANTANA

$
0
0

Ciorba de legume cu afumatura si smantana este gustoasa si se pregateste foarte usor. Eu am folosit ce am avut in casa: o punguta de legume pe care le-am congelat la sfarsit de toamna, ultimile bucatele de coaste afumate din porcul taiat iarna trecuta si leustean proaspat din gradina mea. Am folosit atat de multe legume ca as putea spune ca mi-a iesit o ciorba deasa de legume cu afumatura.

Legumele mele preferate pentru aceasta ciorba au fost perfecte pentru a da un gust bun si au contribuit si la culoarea frumoasa. Sigur, fiecare isi poate pregati un amestec de legume dupa gustul propriu. In punguta mea am pus ultimile pastai de fasole din gradina, cativa baby morcovi din solar, 3-4 buchetele de conopida ce au ramas nefolosite si mazarea ramasa dintr-o punga cumparata. Imi pare rau ca nu am pus si cateva felii de gogosar. Imi place dulceata acestuia in mancare mai mult deact cea data de ardeiul gras. Folosesc cat mai multe culori in mancaruri, supe/ ciorbe, pentru ca imi place sa am o paleta de legume frumos colorate, dar si gustul acestora este esential. Ceapa este esentiala si nu va lipsi aproape niciodata din retetele de supa sau ciorba. Telina, pastarnacul sau patrunjelul sunt la fel de importante pentru a obtine o ciorba buna. Uneori in ciorbele mele apare si gulia, dar pentru ca imi place foarte mult si cruda, am mancat-o cu o zi inainte sa pregatesc ciorba, fara sa imi dau seama ca nu mai am inca o bucata. Dar, gulia nu este ceea ce eu numesc leguma obligatorie de pus in oala de ciorba. Este doar un personaj ce joaca un rol secundar.

Ati vazut probabil ca am pregatit de-a lungul timpului retete de ciorbe taranesti cu carne sau fara, dar cu multe legume, insa, niciuna nu avea smantana in ea. Ei bine, acum am adus un plus de gust si a fost cu siguranta o idee buna.

Alte retete de ciorbe cu multe legume aveti aici: ciorba taraneasca cu carne de porc, ciorba taraneasca de pui, ciorba taraneasca de legume

Sper sa va inspire si acestea. Dar, acum va las sa vedeti cat de usor se pregateste ciorba de legume cu afumatura si smantana.

INGREDIENTE:

2-3 linguri ulei

1 ceapa medie

0.800-1000 g scarita afumata

2 linguri varfuite morcov ras

1 lingura varfuita telina rasa

1 lingura varfuita ardei gras rosu tocat marunt

2.5 l apa

100 ml suc lamaie

400 g legume de ciorba congelate (mazare, fasole verde, conopida, baby morcov)

1 cartof de marime medie

1 catel usturoi

2 crengute leustean

250-300 ml smantana pentru gatit

sare

1/2 lingurita boabe piper

PREPARARE:

In oala in care vom gati ciorba punem uleiul, il incingem la foc mic, apoi calim ceapa si scarita afumata. Dupa aproximativ 2 minute adaugam legumele rase (morcov si telina) si ardeiul gras tocat marunt. Continuam sa calim la fic mic pana cand ceapa devine moale.

 

Turnam apa si lasam sa fiarba la foc mic-mediu in jur de 20-30 minute, avand grija sa luam spuma daca se face.  Cand carnea este aproape fiarta adaugam legumele, sucul de lamaie, sare, piper, catelul de usturoi, apoi frunzele de  leustean si continuam sa fierbem inca 10 minute.

 

Luam de pe foc ciorba cand carnea si legumele sunt fiarte, apoi adaugam smantana. Amestecam si putem manca.

Daca punem in farfurie cateva feliute de ardei iute ciorba va fi si mai gustoasa.

Va doresc pofta buna si spor la pregatit ciorba de legume cu afumatura si smantana.

SUPA GROASA DE LINTE CU LEGUME

$
0
0

Daca este vara sau este perioada de post, atunci mama mea alege foarte des sa pregateasca supa groasa de linte cu legume. Pasiunea mamei pentru bunataturi sanatoase s-a nascut acum mai bine de 25 ani, cand sursa de inspiratie i-a fost o colega noua de birou.

Pe vremea aceea nimeni nu isi comanda la telefon mancare la birou. Toti veneau cu ceva pregatit acasa. Fie ca le aduceau in cutiute, caserole, termosuri, mancarea gatita acasa era motiv de mandrie si atunci cand mancau cu totii si gustau unii de la altii, ajungeau sa imprumute retete unii de la altii. Asa s-au nascut caietele de retete in care gasim scris in dreptul numelui retetei si pe cel al careia a fost sursa de inspiratie. In caietul mamei mele, dezmembrat total, cu unele foi patate, altele putin rupte, era si reteta aceasta: “supa groasa de linte – Elena”.

Pagina cu aceasta reteta era cea mai alba, cea curata. Asta mi s-a parut cea mai buna dovada a faptului ca reteta este usor de tinut minte, usor de pregatit si te cucereste prin gustul bun, consistenta si textura legumelor. Eu am inlocuit radacina de telina folosita de mama cu apio pentru a aduce mai multa culoare.

Va spuneam mai sus ca mama a descoperit lintea destul de tarziu, dar din acel moment a facut o pasiune pentru ea. Ne-a tot gatit supa de linte pana cand I-am spus ca trebuie sa ia o pauza. Dupa un an am revenit la reteta, mi-am gatit-o singura, dar am experimentat si reteta de supa crema de linte sau salata de linte. Lintea ase fierbe repede, este bogata in proteine, saraca in grasimi si este plina de fibre alimentare, antioxidanti, vitamine si minerale.

Gasim linte verde, rosie, galbena, de marimi diferite, iar supa groasa de linte cu legume poate fi pregatita cu oricare din aceste sortimente.

Nu va mai retin atentia, va las sa descoperiti cat de usor se face intr-un filmulet la finalul retetei.

INGREDIENTE:

250 g linte verde

1 ceapa

50 ml ulei

2 tije apio

2 morcovi

1/2 ardei gras rosu sau ardei kapia

pulpa de la 2 rosii de marime medie

1 lingurita pasta de rosii

1.5 l supa legume sau apa

1 lingurita rasa de sare

1/2 lingurita boabe de piper

1 frunza de dafin

 

PREPARARE:

Pregatim toate ingredientele la indemana, astfel incat in 30 minute din momentul in care ne apucam sa avem si supa gata.

Pentru inceput tocam tijele de apio, morcovii, ardeiul gras si ceapa. Urmatorul pas este sa calim in ulei incins ceapa, urmand sa adaugam apio, morcovii si ardeiul cand aceasta devine sticloasa si se inmoaie.

Calim in jur de 2-3 minute, timp in care curatam rosiile de coaja si seminte, pastrand doar pulpa. Punem pulpa de rosii peste restul legumelor si continuam sa calim inca 2 minute.

Vom pune peste legume pasta de rosii, doar o lingurita, pentru gust si culoare, avand grija sa amestecam pentru a omogeniza compozitia. In acest moment avem toate legumele in oala, ne mai trebuie doar lintea, asa ca o punem peste legume, turnam supade legume (sau apa) calda si lasam sa fiarba in jur de 20 minute.

Daca face spuma avem grija sa o scoatem. Cu 5 minute inainte de a opri focul adaugam sare, boabe de piper si o frunza de dafin.

Mancam supa groasa de linte calda, cu putin patrunjel verde presarat in farfurie.

V-am spus ca se face rapid si usor?

Va las mai jos si un video pentru a va convinge ca am dreptate si va invit sa o pregatiti si voi.

 

 

 

SUPA GULAS GATITA IN CROCK POT EXPRESS

$
0
0

Supa gulas, o mancare traditionala din bucataria maghiara, cunoscuta in toata zona in care a existat imperiul austro-ungar, i-a farmecat si pe romani pentru gustul si consistenta acesteia.

Din acest motiv o regasim in mod special in zona Transilvanilei in diverse variante, respectand insa ingredientele de baza.

Carnea frageda, zeama usor picanta, aromata si satioasa, fac ca supa gulas sa fie perfecta in zilele racoroase. Supa gulas este destul de consistenta, asa ca este posibil sa nu mai fie nevoie si de al doilea fel la masa.

Si, pentru ca pregati o supa gulas, cu carne de vitel avem nevoie in general de mult timp, asa ca eu am ales sa o pregatesc intr-un Multicooker Crock-Pot Express pe care l-am primit pentru testare. Acesta functioneaza ca o oala sub presiune.

Cand am citit instructiunile si am vazut ca mancarea mea trebuie sa fie gata in 30 minute mi-am spus ca nu va fi posibil, dar fix asa a fost.

Aparatul este foarte usor de folosit. Are 4 moduri de gatire: gatit rapid (sub presiune), gatire lenta, saute sau abur.

Daca vrem sa alegem un anumit tip de gatit, atunci ne folosim de 8 setari rapide:  Meat/Steaw (carne/tocanite), Beans/Chilli (fasole), Rice/Risotto (orez, Yogurt (iaurt), Poultry (pasare), Dessert (desert, Soup (supa), functie Manuala.

Am vrut sa testez in mod special modalitatile rapide de gatire, pentru ca stiu ca cei mai multi aleg un astfel de aparat doar pentru a scapa mai repede din bucatarie, chiar si atunci cand trebuie sa asigure o masa gustoasa pentru familie dupa o zi lunga si obositoare la servici.

Am respectat indicatiile din manual, am pus toate ingredientele in vasul aparatului, am inchis capacul si am apasat functia SOUP. Daca apare pe ecranul Multicooker-ului Crock-Pot Express termenul “HEAT” inseamna ca aparatul incalzeste continutul. Cand termina acest procedeu incepe gatirea pe functia aleasa.

Am fost putin neincrezoatoare privind fierberea bucatilor de carne in doar 30 minute, dar carnea a fost frageda si suculenta. Consistenta supei a fost perfecta.

Un alt aspect important este faptul ca intr-un mod de gatire pe foc cartofii se pun in oala dupa ce este fiarta carnea. Ei bine, aici, s-au fiert in acelasi timp si nu au fost fierti excesiv, nu s-au sfaramat.

Trebuie sa specific faptul ca dupa procesul de gatire aparatul trece automat pe setarea KEEP WARM, adica mancarea ramane calda pana in momentul in care deschidem capacul. Mancarea nu se mai gateste in toata aceasta perioada, temepratura setata fiind doar pentru a mentine alimentele calde.

In concluzie, cu aparatul acesta am gatit in doar 30 minute o supa pentru care altfel as fi pierdut in jur de 90 minute. Nu a trebuit sa stau sa pazesc mancarea, mirosul de mancare nu este foarte puternic, poate fi depozitat in orice loc din casa (desi cred ca eu l-as pastra pe blatul din bucatarie in permanenta pentru ca este frumusel si l-as folosi zilnic) si consuma foarte putina energie. Cine nu isi doreste un parata ce gateste singur, in timp ce tu rezolvi alte probleme prin casa?

Ca sa dau din casa, am sa va spun ca in timp ce supa gulas se pregatea in acest Multicooker Crock-Pot Express eu am avut timp sa calc cateva camasi pentru fiul meu si ma gandeam cat de utila mi-ar fi o statie de calcat – una din aceea in care doar  atarni camasile pe umeras si aparatul le calca singur.

Supa gulas pregatita in Multicooker-ul Crock-Pot Express a fost pe placul intregii familii, fapt ce m-a convins sa il incerc si cu alt tip de carne, o reteta noua, pe care o veti putea citi chiar maine.

 

 

 

INGREDIENTE: 

750 g carne vitel

1.7 l supa vita

200 g morcovi

400 g cartofi

2 cepe medii

2 linguri pasta de ardei

2 lingurite boia de ardei dulce

1 lingurita boia de ardei iute

2 catei mari de usturoi pisati

1/2 lingurita chimen macinat

1 lingurita faina

1 frunza dafin

1 lingurita boabe de piper

1 lingurita rasa sare

PREPARARE:

Curatam si spalam legumele, apoi tocam ceapa marunt, iar morcovii rondele.

 

Tocam cartofii cuburi de marime medie-mica, iar carnea in cuburi.

 

Punem in vasul Multicooker Crock-Pot Express ceapa, cartofii, morcovii si adaugam pasta de ardei.

 

Vom pune in vas boia dulce si iute, faina, usturoiul pisat, sare si boabele de piper.

 

Adaugam chimenul macinat si frunza de dafin, apoi bucatile de carne.

 

Turnam supa sau apa, avand grija sa nu depasim limita maxima indicata pe interiorul vasului.

 

Fixam capacul aparatului punand sageata la inceput in dreptul lacatului deschis si rotind pana ajunge la lacat inchis. Pornim aparatul apasand tasta “supa”.

Pentru inceput apare pe ecran functia de incalzire, apoi continua programul de pregatire a supei intr-un interval de doar 30 minute.

Incredibil cat de repede si de bine a fost fiarta carnea, iar gustul supei gulas a iesit senzational.

Daca v-am convins cu reteta mea sa incercati acest aparat, atunci va spun ca pana pe data de 12 octombrie puteti beneficia de o super reducere de 30% la acest multicooker care, cu siguranta, usureaza munca in bucatarie.

Mai multe delatii gasiti in link-ul acesta: http://bit.ly/2Rrsp22

 


CIORBA DE CONOPIDA CU SMANTANA SI GALUSTE DE FAINA

$
0
0

Ciorba de conopida ardeleneasca cu smantana si galuste de faina, fara carne, acrita cu suc de lamaie, este una din ciorbele cu legume cele mai simple si mai usor de pregatit.

Este plina sa savoare, culoare, cu texturi ce ne vor face sa o iubim.

Am pus in aceasta ciorba morcov, telina si ardei gras de trei culori. Toate acestea aduc nu doar un gust bun dar si culori frumoase, ceea ce face ca atunci cand in lingura avem toate aceste culori sa ne creasca apetitul.

Din fericire la noi in familie toata lumea mananca conopida. Nu este neaparat leguma preferata, dar cu siguranta ne bucuram de prezenta ei in farfurie.

Dealtfel am pregatit de-a lungul timpului mai multe retete de ciorba sau supe cu conopida, am folosit conopida in retete delicioase de gratin, in aperitive sau salate, dar si mancare cu pui sau muraturi. Pe toate le gasiti in acest link.

Reteta soacrei mele de supa ardeleneasca de conopida are ingrediente mai putine si este imbogatita de prezenta orezului.

Eu iubesc aceasta reteta, cu multe legume si galuste de faina.

Daca va place conopida sigur o sa va placa si voua reteta mea.

Cred ca sugestia mea vine la fix dupa perioada sarbatorilor, cand am consumat foarte multa carne.

Mi-am propus o mica pauza de la consumul de carne, nu pentru ca as fi exagerat cu consumul ei in ultima perioada, dar cumva simt ca am nevoie de acest lucru. Nu am exclus-o total caci le-am pregatit alor mei o delicioasa tocanita din care am gustat macar pentru a sti ca a iesit ceea ce trebuia sa le pun in farfurie.

Conopida consumata in mod regulat ne va ajuta sa ramanem mai sanatosi, aceasta ajutand organismul in lupta impotriva bolilor de inima, dar ajuta si eliminarea toxinelor din organism.

Pe langa multe alte beneficii aduse sanatatii  conopida protejeaza si sistemul digestiv fiind o sursa buna de fibre.

In concluzie, ciorba aceasta cu conopida, galuste de faina si smantana vine la fix cu ideea mea de a face o mica pauza de la mancarurile grele.

 

Iata de ce aveti nevoie si modul de preparare pentru ciorba de conopida cu smantana si galuste de faina.

INGREDIENTE:

1 conopida medie (max 1 kg)

1 morcov maricel

cate 1 felie maricica din ardei gras de trei culori: verde, rosu si galben

1 felie telina de grosimea a 2 degete

1 ceapa medie

40 ml ulei

1.2 l apa calda/fierbinte

sucul de la 1 lamaie

2-3 crengute leustean tocate (sau 2 lingurite leustean uscat)

300 ml smantana pentru gatit

sare

1/2 lingurita boabe piper

Pentru galuste de faina:

1 ou mediu

1 varf cutit sare

10 ml apa minerala

4-5 lingurite faina

PREPARARE:

Punem pe foc o oala cu apa incare vom fierbe galustele. Pana ajunge la punctul de fierbere ne ocupam de ciorba de conopida. Pentru inceput tocam legumele in cubulete, iar ceapa foarte marunt. Calim ceapa in uleiul incins pana devine sticloasa, apoi adaugam legumele tocate.

Le calim impreuna in jur de 4-5 minute, la foc mic, apoi adaugam 1.2 l apa calda. Lasam legumele sa fiarba aproximativ 15 minute, apoi adaugam sare, piper si conopida desfacuta in buchetele ce au fost bine spalate sub jet de apa.

Lasam totul sa fiarba inca 10 minute. In acest timp pregatim galustele de faina.

Punem un ou intr-un bol si il batem cu un varf de cutit de sare. Adaugam 10 ml apa minerala, amestecam, apoi incoporam faina, adaugand treptat cele 4-5 lingurite de faina. Trebuie sa obtinem o consistenta groasa, ca o budinca, dar nu foarte tare.

In reteta video se va vedea exact consistenta pe care trebuie sa o aiba galustele de faina.

Adaugam sare in apa fierbinte, ce tocmai daduse in clocot, apoi luam din aluat putin, cat sta intre 2 lingurite si  il punem in oala la fiert. Lasam galustele sa fiarba in jur de 5 minute, apoi le scoatem cu o paleta cu gauri. Daca ies foarte mari le putem taia cu un cutit.

Punem in ciorba leusteanul, sucul de lamaie si galustele. Lasam pe foc inca 2 minute, apoi oprim focul si adaugam smantana pentru gatit.

Pentru a vedea in detaliu cum am pregatit ciorba va invit sa urmariti filmul si sper ca o sa va abonati la canalul de you tube pentru a fi la curent si cu alte noutati.

 

 

 

 

SUPA CREMA DE CIUPERCI DE POST

$
0
0

Supa crema de ciuperci de post este foarte gustoasa, satioasa si se pregateste foarte usor, foarte simplu si rapid. In maxim 30 de minute ne putem aseza la masa sa mancam aceasta supa delicioasa.

Este satioasa, perfecta pentru cei care isi doresc un pranz pregatit rapid si savuros, cu putine calorii. Aceasta supa crema de ciuperci de post nu contine lapte si smantana de dulce.

Le-am inlocuit cu supa de legume si o crema bio vegetala din orez si am obtinut un preparat foarte gustos.

Crema vegetala din orez este o alternativa vegetala a samantanii pentru gatit. Eu am folosit-o in aceasta supa, dar merge foarte bine si la paste, asa cum puteti vedea aici.

Orezul este un aliment complet si contine toate elementele nutritive necesare organismului. Acest produs nu are colesterol.

Ciupercile sunt un superaliment cu o multime de beneficii pentru sanatatea organismului nostru. Datorita continutului scazut de calorii acestea ajuta la combaterea obezitatii. Sunt bogate in substante nutritivem vitamine si minerale. Ciupercile sunt singurele din categoria fructe si legume care contin vitamin D, produsa cand sunt expuse la soare.

Supa crema de ciuperci este indragita de multa lume, iar varianta aceasta o sa ii satisfaca pe toti cei care isi doresc sa o consume oricand, dar nu pot alege varianta de dulce pentru ca tin post sau pentru ca au ales un stil de viata bazat doar pe alimente vegetale.

Crema este fina, delicata si as spune ca nimeni nu isi da seama ca nu are in compozitie lapte si smantana clasica.

Eu am ales ciuperci champignon, dar pot fi folosite si ciupercile pleurotus, dar si o combinatie intre cele doua feluri. Toate ingredientele sunt sanatoase, asa ca putem manca o supa crema buna si hranitoare chiar si in perioada postului.

Mai multe retete cu ciuperci de post veti putea gasi in aceasta colectie: ciuperci umplute, tocanite, pate, paste, pane, sote, si altele.

Alte supe crema de ciuperci pregatite de mine: supa crema de ciuperci (reteta clasica) si supa crema de ciuperci cu gorgonzola.

 

Acum va las sa vedeti de ingrediente aveti nevoie si modul de preparare pentru supa crema de ciuperci de post.

INGREDIENTE:

450 g ciuperci

1 cartof foarte mic – 50 g cu coaja

1 ceapa medie

80 ml ulei

2 catei usturoi pisati

2 lingurite faina

700 ml supa legume calda

200 ml crema bio din orez pentru gatit

sare

piper

PREPARARE:

Am pus un cartof mic la fiert in apa cu sare. PL-am taiat in jumatate si s-a fiert in 15 minute.

Cat timp acesta se fierbe am tocat ceapa si  am calit-o in uleiul incins.

 

Am curatat bine ciupercile de pamant sau alte impuritati, apoi le-am tocat. Le-am pus peste ceapa calita si le-am sotat si pe acestea 2-3 minute.

 

Am pus usturoiul pisat, am amestecat, apoi am presarat faina, Am amestecat in tigaie pana s-au acoperit bine ciupercile cu aceasta.

 

Am turnat supa calda peste ciuperci si am fiert totul timp de 15 minute, apoi am pasat totul cu blenderul (inclusiv cartoful). Am adaugat crema de orez (cutia este cea din poza de mai jos), am gustat si am mai pus sare (dupa gustul meu), apoi am mai dat-o intr-un clocot.

Nu mai mult de 1 minut de fiert in clocot.

 

Am luat-o de pe foc si am impartit-o in farfurii. S-a mancat cu pofta.

Asta va doresc si voua!

 

Daca vreti sa va inspirati pentru alte retete simple si rapide, va invit sa va abonati la canalul de YouTube  Diva In Bucatarie.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Daca vreti sa imparatsiti retetele voastre si altora va astept pe grupul Gatesc cu Prietenii.

CIORBA DE FASOLE PASTAI CU SUC DE ROSII

$
0
0

Ciorba de fasole pastai (teci) cu suc de rosii este o reteta pe care o iubesc foarte mult si o pregatesc adesea pe perioada verii, dar folosesc si fasolea congelata in perioada iernii.

Am adunat in ciorba aceasta gusturilor tuturor celor din familie: corcodusele pentru acrit, leusteanul pentru aroma deosebita si putina slanina ardeleneasca afumata. Daca sunteti vegani sau tineti post renuntati la slanina.

Va promit ca veti gusta o ciorba gustoasa, usoara, de vara, potrivita temperaturilor inalte din termometre.

In ziua in care am pregatit aceasta ciorba erau 32 grade. Gustul acesteia si faptul ca este acrisoara mi-a dat o stare de bine. In poza am lasat doar ardeiul iute, dar langa ciorba aste merge extraordinar de bine o ceapa rosie. Si eu asa am mancat-o.

Ciorba de fasole pastai si suc de rosii este probabil cea mai pregatita ciorba la noi in casa pe perioada verii. Profitam de faptul ca putem culege pastaile fragede si proaspete, dar se gaseste si in piete sau supermarketuri.

Mi se pare ca pretul acesteia este cam marisor in magazine, in piata Obor poate fi gasita la un pret corect.

Si, ca sa intelegeti cat de mult ne place fasolea pastai, va spun ca si atunci cand locuiam la bloc aveam o jardiniera in care plantam fasole, iar cand mama s-a mutat la parter a avut grija ca aceasta sa creasca pe marginea gardului, la granita dintre gradinile scarilor.

Nu a stricat designul florilor. Cand iti place ceva si vrei sa te bucuri de prospetime, atunci gasesti solutii.

Ciorba de fasole pastai am mai pregatit de-a lungul timpului. Retetele de ciorba simpla (de post) , ciorba cu smantana, dar si cea cu carne de vitel sunt destul de cautate de catre cei care imi urmeresc blogul. Sper ca si aceasta va fi pe placul vostru.

In ciorba aceasta am pus pulpa de rosii din conserva, dar in perioada verii folosesc doar rosii proaspete, foarte coapte.

Din ingredientele de mai jos am obtinut 4 l de ciorba. Nu a rezistat mai mult de doua zile.

Nu mi se intampla prea des sa mananc doua zile la rand acelasi fel de mancare, dar cand vine vorba de ciorba de pastai cu suc de rosii atunci am in fata o exceptie care imi umple sufletul de bucurie.

Va recomand sa alegeti si voi ingrediente de sezon pentru meniurile saptamanale.

Acestea sunt mai gustoase si daca va ganditi la bugetul gamiliei sunt si mult mai ieftine in perioada in care se gasesc in toate gradinile. Vara ne bucuram de cele mai gustoase legume.

Daca va plac retetele cu fasole pastai va recomand sa le incercati si in mancaruri sau aperitive (cu maioneza si usturoi).

Acestea fiind spuse, daca vreti sa stiti cum se face o ciorba cu pastai si suc de rosii buna, ieftina, perfecta in perioada verii,  va las mai jos ingredientele si modul de preparare.

INGREDIENTE:

1 kg pastai fasole galbena (teci galbene)

3 l apa

1 ceapa mare toacata marunt

3 linguri ulei

3 feliute slanina afumata (taiata fasii sau intreaga daca o scoateti la final)

3 morcovi medii

1 felie telina (de3 cm grosime)

1 pastarnac mic

400 g pulpa de rosii

100 ml suc gros de rosii

1 catel usturoi

sare

1 lingurita boabe de piper

3-4 crengute leustean

Pentru acrit

300 g corcoduse

400 ml apa

PREPARARE:

In primul rand am pus la fiert 3 l de apa intr-o oala foarte mare (5-6l,) astfel incat sa aiba loc sa fiarba bine pastaile.

Am curatat pastaile de fasole la ambele capete, eliminand varful si codita. Le-am rupt apoi in bucati de marime potrivita.

Am tocat ceapa si am calit-o usor, apoi am adaugat slanina si am continuat sa calesc.

 

Am pus peste acestea morcovii si ardeiul taiate cuburi. Cand acestea sunt usor inmuiate se pot pune in oala cu apa.

Am adaugat telina si pastarnacul tocate marunt, catelul de usturoi si boabele de piper. Le-am lasat sa dea in cateva clocote.

 

Am pus separat corcodusele intr-o oala mica, cu apa cat sa le acopere. Am lasat sa fiarba pana a scazut putin apa si am luat spuma cand s-a format.

Am pus pastaile in oala, apoi am adaugat zeama in care au fiert corcodusele. Am pus corcodusele intr-o strecuratoare si le-am frecat cu o lingura, astfel incat pulpa acestora sa treca prin sita deasa. Am pus si aceasta pulpa de corcoduse in oala.

 

Am adaugat sare, pulpa si sucul de rosii si am fiert totul in jur de 20 minute (pana cand s-au fiert tecile de fasole). Am fiert ciorba de fasole pastai cu suc de rosii la foc mediu spre mic, cu capacul pus dar usor ridicat.

Cu 2 minute inainte sa opresc focul am adaugat leusteanul.

 

Este o ciorba tare gustoasa, asa ca v-o recomand cu mare drag.

Daca vreti sa pregatiti si alte retete simple si rapide va invit sa ma urmariti si pe canalul de YouTube.

Ma gasiti si pe Instagram aici.

Daca vreti sa impartasiti retetele proprii si altora va astept cu drag in grupul Gatesc cu Prietenii. 

CIORBA DE VARZA CU AFUMATURA

$
0
0

Ciorba de varza cu afumatura este gustoasa si se face foarte usor.

Este o reteta ieftina, simpla si spornica, cu ingrediente la indemana oricui.

Am pus in aceasta ciorba de varza tot ce ar folosi si soacra mea pentru a da savoare ciorbelor: afumatura, smantana, morcovi si  ceapa. Avand in vedere ca am pus afumatura si smantana aceasta ciorba nu este una indicata in dietele de slabire.

Pe langa toate acestea am adaugat putina faina, realizand un rantas fara de care ciorba aceasta nu ar fi perfecta. Va las aici una din ciorbele soacrei mele cu carne de porc in care a folosit rantas.

Si cand spun ca este poate cea mai buna ciorba de varza pe care am mancat-o pana acum sa stiti ca nu exagerez deloc. Mi-am pus doua portii de ciorba de varza cu afumatura, renuntand fara nici cel mai mic regret la felul al doilea.

Veti observa in indicatiile lasate mai jos ca am trecut 2.5 l de apa. As fi preferat sa pun 2.5 l supa de pui, dar nu mai aveam in congelator decat 1 l, asa ca am completat cu apa si am compensat cu o felie de telina si o ceapa. Puteti folosi cuburi bio de supa, dar nu va recomand alte tipuri de concentrate de supa de pe rafturile supermarketurilor, caci sunt pline de chimicale. Se gasesc in diverse magazine bio, puteti cumpara si online. Magazinul meu preferat este Biomania, pentru ca stiu sigur ca au produse de cea mai buna calitate. Mentionez ca este o simpla  propunere, nu am contract de publicitate cu acestia.

Daca vreti sa pregatiti o ciorba de varza dulce simpla, acrita cu suc de rosii, va puteti inspira din reteta aceasta. In cazul in care v-am facut pofta si de alte retete cu varza, va las link catre toate retetele cu varza aici – veti gasi retete de varza calita, retete de sarmale, salate, muraturi cu varza sau retete cu varza de Bruxelles.

Ciorba de varza cu afumatura este ideala pentru vremea rece. La meteo se anunta cateva zile friguroase, cu temperaturi destul de scazute, asa ca o ciorbita buna o sa ma incalzeasca la pranz. Ar putea fi o idee buna si pentru voi.

Ciorbele si supele sunt mancarurile pe care le pregatiti cel mai usor.

Acum va las lista de ingrediente si modul de preparare pentru ciorba de varza cu afumatura cu speranta ca veti dori sa incercati si voi sa pregatiti una din cele mai bune ciorbe de varza.

INGREDIENTE:

(pentru 10-12 portii)

1.5 kg varza – raman 1.1 kg varza dupa indepartarea cotorului si a frunzelor de la suprafata.

2 linguri ulei

180 g bacon

70 g slanina afumata

1 ceapa mare tocata + 1 ceapa mare intreaga pentru fiert

2 morcovi maricei

1 ardei gras mic

1 lingurita varfuita faina

1 felie mare telina

1 frunza dafin

1 catel mare usturoi

150 ml smantana pentru gatit

200 ml “ceai”  de chimen – obtinut din 200 ml apa in care se fierb seminte de chimen (1 lingura)

sare

1 lingurita boabe de piper

1 mana leustean tocat

2.5 l apa (ideal ar fi 2.5 l supa legume sau supa pui – eu am pus 1 l supa pui si 1.5 l apa)

pentru acrit: sucul de la 1 lamiae/ 200 ml apa in care au fiert corcoduse/ 2 linguri bulion corcoduse

PREPARARE:

Eu am folosit ca afumatura bacon si sunculita afumata. Daca aveti de gand sa puneti in ciorba de varza bucati mari de afumatura, in mod special cu os, acestea trebuiesc fierte in prealabil iar afumatura va fi rupta sau taiata dupa fierbere in bucati mici, apoi se continua gatirea asa cum va arat mai jos.

In 2 linguri de ulei am calit baconul si sunculita afumata, apoi le-am scos si le-am lasat pe o farfurioara pana la momentul in care acestea revin in mancare. In aceeasi tigaie am calit 1 ceapa tocata marunt. Cand aceasta a devenit moale si sticloasa am pus o lingurita de faina si am amestecat pana s-a calit putin si faina.

Am adaugat ardeiul si morcovul si am continuat sotarea inca 1 minut, apoi am pus putina apa (in jur de 100ml) si am lasat la foc mic pana cand aceasta s-a evaporat. Intr-o oala mica (sau ibric) am pus 200 ml apa la fiert cu 1 lingura de seminte de chimen.

Peste ceapa cu morcovi si ardei am turnat smantana pentru gatit, am amestecat putin si am luat tigaia de pe foc. Intre timp s-a fiert si chimenul, asa ca am strecurat ceaiul.

Am pus la fiert 1 l supa pui si 1.5 l apa (sau 2,5 l apa) cu o ceapa mare si o felie de telina. Am lasat sa dea in cateva clocote.

Am taiat fideluta varza curatata de frunzele exterioare si de cotor. Am frecat-o cu putina sare, apoi am pus-o in supa fierbinte. Am adaugat boabe de piper, o frunza dafin, un catel de usturoi si am lasat sa fiarba 10 minute.  In acest timp se pun la fiert corcodusele (daca aveti in congelator). Daca folositi pentru acrire suc de lamaie, aveti grija ca lamaia sa fie una cu coaja subtire, caci aceasta are mai mult suc. Dupa 10 minute de fierberea verzei am adaugat afumatura, ceaiul de chimen si zeama de corcoduse in cazul meu (voi puteti pune doar zeama de lamaie daca nu obisnuiti sa acriti ciorbele cu corcoduse).

Am pus peste varza legumele calite cu smantana si am amestecat. Am lasat la foc mic spre mediu sa fiarba 10-15 minute. Varza ar trebui sa fie moale, dar nu flescaita, dupa acest interval de timp. Inainte sa opresc focul am gustat pentru a vedea daca ciorba de varza mai are nevoie de sare. Am oprit focul si am adaugat leustean verde (poate fi si uscat sau se poate pune patrunjel verde).

Ciorba de varza cu afumatura este tare buna!

Am mancat imediat o farfurie de ciorba fierbinte, avand alaturi un ardei iute.

Yummy!

Gasiti retete simple si delicioase si pe canalul de YOUTUBE.

Va astept si pe INSTAGRAM

SUPA DE CEAPA – RETETA FRANTUZEASCA

$
0
0

Supa de ceapa – reteta frantuzeasca – reteta clasica de supa de ceapa din bucataria frantuzeasca – supa gustoasa din ceapa cu branza si paine gratinata. 

Aceasta reteta de supa de ceapa este cu adevarat confort food intr-un bol. Banala ceapa, ingredient comun si ieftin,  ajunge sa fie transformata intr-un fel de mancare rafinat.

Am mancat supa de ceapa in Franta, Austria si Italia. In general iarna, cand mergeam la ski. Desi reteta parea identica, doar in Franta mi-a placut. Supa de ceapa pe care am mancat-o la restaurantul “Le ferme des 3 Ours” nu am mancat nicaieri. Intr-un sat uitat de lume am gasit mancare atat de buna, incat as reveni acolo doar pentru asta. Restaurantul meu preferat din acel loc ramane “Le café Comptoir” – scump, dar am gasit aici mancare si servicii foarte bune.

Am tot incercat in ultimii ani sa fac reteta de supa de ceapa- reteta frantuzeasca. Am testat si cautat retete astfel incat sa folosesc cantitatile perfecte de branza si vin care sa aduca cu supa de ceapa frantuzeasca care mi-a placut atat de mult.

Cred ca acum am reusit sa ma apropii destul de mult de cea mai buna supa de ceapa frantuzeasca pe care am mancat-o, asa ca o sa v-o impartasesc si voua mai jos. Cred ca singura diferenta dintre supa mea si cea din Vallorcine o face branza folosita. Se recomanda branza tare Comte sau Gruyere, la limita Cheddar, nu am incercat cu parmezan sa stiu daca merge, dar nu folositi branzeturi moi precum cascaval, mozzarella, Emmentaler (o branza mai mult medie decat tare).

Chiar daca in poza mea nu se vede branza de sub paine, aceasta este esentiala. Se pune branza peste supa, painea pe branza , iar branza peste paine si se da la cuptor. Se topeste, influentand astfel textura si gustul supei de ceapa.

Tot din acea vacanta am venit si cu alte idei de retete. Reteta de tartiflette este una din ele. Pe aceasta am reusit sa o reproduc imediat cum am revenit din vacanta.

Pot spune ca reteta de supa de ceapa frantuzeasca este o adevarata delicatesa, este sanatoasa si aromata si nu ramai cu gust de ceapa dupa ce o mananaci.

Se pare ca aceasta banala supa este cunoascuta inca din vremea Romei antice. A fost considerata de-a lungul timpului o mancare a saracilor, dar reteta moderna in care apare painea, supa de vita si ceapa caramelizata a fost pregatita in Franta, abia in secolul XVII.

Supa de ceapa frantuzeasca are consistenta groasa, as spune ca este o supa-tocanita, asa ca poate fi consumata singura la masa. Eu nu am nevoie de felul doi dupa aceasta supa.

Secretul gustului bun al acestei supe este rabdarea celui care o pregateste. Glumesc! Cele mai importante sunt ingredientele: unt gras, ulei de masline bun, un vin de calitate si ceapa cu gust dulce.

Este important ca ceapa sa nu se lipeasca in timpul gatirii. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca desi pare multa ceapa la inceput, volumul acesteia scade foarte mult.

Va spuneam ca am vazut multe retete si am testat mult. Unii bucatari caramelizeaza ceapa pana o fac maronie, unii o lasa aramie.

Nu o sa va ascund faptul ca o sa miroasa bucataria si casa a ceapa prajita. Eu am bucatarie deschisa si mirosea chiar si in biroul meu din mansarda. Aerisiti bine dupa ce gatiti si bucurati-va de un pranz delicios.

Dar, la fel de tare miroase si daca pregatiti o tocanita de pui cu ceapa sau paste cu pui si sos de ceapa.

Acum, daca v-am facut curiosi si vreti sa vedeti cat de usor se poate face supa de ceapa – reteta frantuzeasca, va las mai jos lista de ingrediente si modul de preparare:

INGREDIENTE:

1 kg ceapa galbena

4 linguri ulei masline

40 g unt

2-3 crengute cimbru

1 lingura zahar brun

250 ml apa

sare

piper

2 catei usturoi pisati / dati prin presa

250 ml vin alb sec

1.5 supa clara de vita

12 felii de bagheta

300 g branza tare Comte sau Gruyere

PREPARARE:

Pentru inceput am curatat ceapa, am spalat-o, apoi am taiat fiecare ceapa in jumatate, urmand ca fiecare jumatate sa fie taiata felii relativ egale, subtiri.

Intr-o tigaie foarte mare sau intr-o oala din fonta am incins uleiul si untul. Am adaugat ceapa, am amestecat pentru ca toata sa fie acoperita de unsoare si am turnat 250 ml apa.

Am pus capacul si am lasat ceapa 15 minute sa se gateasca. In acest timp ceapa se gateste si se inmoaie, fara sa fie nevoie sa amestec in oala.

Dupa acest interval de timp am ridicat capacul si am lasat sa se evapore complet apa, apoi am continuat calirea cepei pana a prins culoare aurie, usor inchisa. Daca se inchwide mai mult la culoare nu e bai. Sunt retete care reco,manda calirea pana aceasta devine maro.

Am adaugat o lingurita de usturoi dat prin presa – mai exact 2 catei usturoi – si am amestecat. Am lasat cateva secunde bune sa se gateasca si acestia, pana am simtit mirosul de usturoi, apoi am stins cu vin alb sec.

Am lasat sa se gateasca pana cand s-a evaporat alcoolul, apoi am turnat supa de vita. Am pus capacul si am lasat la foc mic sa fiarba 45-60 minute sau la foc mediu 35 minute. In acest timp am gustat si am adaugat sare. In acest timp am prajit cateva felii de bagheta unsa cu ulei de masline si condimentata cu sare si piper. Cand supa a fost gata am adaugat piper proaspat macinat.

Am pus intr-un vas termorezistent supa fierbinte. Am presarat 1 mana de branza si peste aceasta am aranjat 3 felii de bagheta, apoi am pus iar o mana de branza.

Am mutat vasul in cuptorul preincalzit la 200° si am lasat pana cand s-a topit branza. In 5-10 minute este gata!

Am mancat supa supa de ceapa fierbinte, imediat cum am scos-o din cuptor.

Mi se pare ca este incredibil de gustoasa, dar trebuie sa recunosc eu sunt un mare fan al acestei supe in varianta cu multa branza gratinata.

Anul acesta nu am fost plecati la ski, baietii au schiat cateva zile in Poiana Brasov, asa ca imi alin dorul de testat retete in restaurante frantuzesti sau italiene cu ceea ce pregatesc eu.

Sper sa va placa supa de ceapa pe care v-am propus-o aici.

Va las si o poza de pe partiile din Franta – Vallorcine – Chamonix.

Gasiti retetele mele si in varianta video.

Ma gasiti si pe Instagram – aici am postat supa inca din momentul in care o gateam.

 

Viewing all 73 articles
Browse latest View live